«Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει η ΚΥΑ για τους μετακλητούς εργάτες γης»

Απόψεις
«Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει η ΚΥΑ για τους μετακλητούς εργάτες γης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στις 15.000 όλοι όσοι θα μπορούν να δουλέψουν στην Κρήτη – Χάνεται το Καλοκαίρι  για παραγωγή και τουρισμό»

Νέες διατάξεις και καθυστερημένες αποφάσεις για τους μετακλητούς εργάτες οδηγούν σε νέες περιπέτειες τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού, της οικοδομής και των τεχνιτών .

Λίγες ημέρες πριν κλείσει η Βουλή και με τις αρμόδιες υπηρεσίες υποστελεχωμένες, (Τμήμα αδειών διαμονής Αποκεντρωμένης Διοίκησης), η παραλαβή και εξέταση αιτήσεων και δικαιολογητικών, είτε με φυσικό φάκελο είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο φαντάζει πιο δύσκολη και χρονοβόρα από ποτέ.

Όπως σχολιάζει κι ο Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης στον 98.4 ο πιο κοντινός χρόνος είναι το πεντάμηνο.

«Πρακτικά, παρά τις όποιες ενστάσεις στο χώρο του Τουρισμού, τα εργατικά χέρια από τρίτες χώρες που διαφημίζουν οι Υπουργοί είναι κενό γράμμα καθώς πάμε στον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο, ενώ για τους εργάτες γης στις καλλιέργειες του καλοκαιριού όπως και στην κτηνοτροφία τα προβλήματα παραμένουν» κατά τον ίδιο.

Η ΚΥΑ το μόνο που κάνει, με ισχύ για την επόμενη διετία είναι να καθορίζει ότι το ανώτατο όριο αδειών διαμονής αναφέρεται πλέον σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι ανά Νομό. Επίσης τα όρια αδειών διαμονής είναι αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, ενώ έχουν τροποποιηθεί και οι στρεμματικές προϋποθέσεις για την απασχόληση Πολιτών Τρίτων Χωρών στον πρωτογενή τομέα.

Σε επίπεδο Κρήτης οι μετακλητοί που μπορούν να απασχοληθούν σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς ανέρχονται στις 15.000.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στην τιμή των αγροτικών προϊόντων, σχολιάζει πως το οικονομικό πλήγμα αφορά τόσο τους καταναλωτές όσο και τους ίδιους, καθώς η μείωση της κατανάλωσης και το αυξημένο κόστος παραγωγής προκαλούν καραμπόλες στην αγορά προσφοράς και ζήτησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News