«Ζητάμε επιπλέον πόρους και σκευάσματα για το δάκο από το ΥΠΑΑΤ»

Απόψεις
«Ζητάμε επιπλέον πόρους και σκευάσματα για το δάκο από το ΥΠΑΑΤ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το διεκδικητικό πλαίσιο μας ενισχύεται κι ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει όλα τα σενάρια μιας χρονιάς που ο πληθυσμός του δάκου αυξομειώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την περιοχή»

Επιπλέον πόρους αλλά και σκευάσματα διεκδικεί η Περιφέρεια Κρήτης από το ΥΠΑΑΤ ενόψει του νέου προγράμματος δακοκτονίας.

«Η επικαιροποίηση του αριθμού των ελαιόδεντρων στο νησί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυξημένος κατά 3,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, αλλάζει το διεκδικητικό μας πλαίσιο» λέει στον 98.4 η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ειρήνη Χουδετσανάκη.

Σημειώνει ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει όλα τα σενάρια μιας χρονιάς που ο πληθυσμός του δάκου αυξομειώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την περιοχή, καθώς στη χρονιά που έφυγε χρειάστηκε αρκετές φορές να ληφθεί συμπληρωματική μέριμνα.

Αναφορικά με τη λειψυδρία και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της, μίλησε για την ανάγκη πλέον, μηδενός εξαιρουμένου, ανάληψης της ευθύνης που του αναλογεί στη διαχείριση και κατανάλωση του.

Τέλος για τον κανονισμό 2023/5 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενέκρινε τη διάθεση τροφίμων με συστατικό τα έντομα, μερικώς απολιπασμένη σκόνη οικιακού γρύλλου (Acheta domesticus), κίτρινο αλευροσκουλήκι και μεταναστευτική ακρίδα, σημείωσε πως η προσπάθεια αυτή κυοφορεί εδώ και καιρό, γιαυτό και η έντεχνη πολιτική της έγχρωμης ετικέτας στα τρόφιμα που πρόλαβε η Ένωση AREPO. Κατά την ίδια, ο καταναλωτής πρέπει με ακρίβεια να γνωρίζει ποια είναι τα συστατικά του κάθε προϊόντος που επιλέγει χωρίς «καθοδήγηση».

Σημειώνεται ότι στην αρμόδια Αρχή Ασφάλειας τροφίμων που παρέχει τις εγκρίσεις εκκρεμούν ακόμη 8 αιτήσεις για συμπερίληψη εντόμων ως διατροφικών προϊόντων.

Αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί, ήδη 4 έντομα και εφόσον εγκριθούν και τα υπόλοιπα 8 θα φθάσουν τα 12.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News