ΤΕΕ/ΤΑΚ: «Ταλαιπώρησαν χωρίς λόγο με τους Δασικούς Χάρτες»

Απόψεις
ΤΕΕ/ΤΑΚ: «Ταλαιπώρησαν χωρίς λόγο με τους Δασικούς Χάρτες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χιλιάδες πολίτες έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις αντιρρήσεις, κι έκαναν το αυτονόητο λίγο πριν τις εκλογές»

Αν η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει, οι παρατηρήσεις του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργου Ταβερναράκη για τους χειρισμούς της Πολιτείας με τους Δασικούς Χάρτες, περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για άλλη μία φορά, πως οι αδυναμίες της φέρνουν προ τετελεσμένων χιλιάδες ανθρώπους τους οποίους αδικούν.

Μετά την εγκύκλιο ,που καθιστά σαφές πως στην Κρήτη το τεκμήριο της κυριότητας υπέρ του Δημοσίου δεν έχει καμία ισχύ και άρα το Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας μόνο βάσει τίτλου, ο Γιώργος Ταβερναράκης σημειώνει πως η Πολιτεία έκανε ένα μεγάλο κύκλο ταλαιπωρίας κι αγωνίας για να υιοθετήσει το ζητούμενο, που και η ίδια από την αρχή ισχυριζόταν. Μίλησε για τα πολλά υπομνήματα που είχαν κατατεθεί, την άρνηση των Υπουργών να τους ακούσουν ως θεσμοθετημένο Σύμβουλο του κράτους. Την άρνηση τους να πάρουν τη βάση των δεδομένων είτε από τις Ενώσεις με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, είτε από το TAXIS κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κτηματογράφηση. Εκτίμησε ότι το απαραίτητο εργαλείο της Πολιτείας η καταγραφή της περιουσίας κι οι χρήσεις γης έγιναν εφιάλτης για τους πολίτες σε περίοδο κρίσεων και πως το κόστος για παράβολα, ξεκαθαρίσματα, τοπογραφικά, μηχανικούς ήταν πολύ μεγάλο, που δικαιολογεί και την άρνηση τους να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία. Εκτίμησε επίσης ότι θα ήταν αυτονόητο να επιστραφούν τουλάχιστον τα παράβολα σε όλους όσους κατέθεσαν αντιρρήσεις.  

Υπενθυμίζεται ότι δίνεται εντολή στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες να μην καταχωρίζουν πλέον αυτομάτως (όπως γίνεται ως τώρα) στους δασικούς χάρτες και στο Κτηματολόγιο δικαιώματα του Δημοσίου για δασωμένους αγρούς, δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά η καταχώριση να γίνεται μόνο εφόσον το ίδιο το Δημόσιο προσκομίζει τίτλους ιδιοκτησίας. 

Αν το Δημόσιο δεν μπορεί να προσκομίσει τίτλους, τότε θα αποσύρεται από τη διεκδίκηση της κυριότητας, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως πολλές δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, που αυθαίρετα θεωρούνται σήμερα δασικές, θα μπορούν να καταστούν ιδιωτικές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκμετάλλευσή τους. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News