Αγγέλα Δουλγεράκη

«Αγώνας δρόμου για να καλυφθούν οι ελλείψεις φαρμάκων»

Αριστοτέλης Σκουκτάκης: «Μας δυσκολεύουν τα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημα – Λόγω εποχής και ιώσεων μας λείπουν σκευάσματα για το αναπνευστικό»

Σοβαρές παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ καθώς και της Τουρκίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Νορβηγίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των χωρών ανέφερε ότι περισσότερα από 600 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη και το 20% ανέφερε ελλείψεις 200-300 φαρμάκων.

Τα τρία τέταρτα των χωρών δήλωσαν ότι οι ελλείψεις ήταν χειρότερες αυτόν τον χειμώνα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ σε ε τέσσερις χώρες οι ελλείψεις είχαν συνδεθεί και με θανάτους.

Τα αντιβιοτικά, ιδίως η αμοξικιλλίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, βρίσκονται σε έλλειψη. Άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως το σιρόπι για το βήχα, η παιδική παρακεταμόλη και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, είναι επίσης σε έλλειψη.

Την πολιτική της ΕΕ στον τομέα της παρασκευής πρώτων υλών επικρίνει για άλλη μία φορά ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης μιλώντας στον 98.4.

Στις αναφορές του επίσης για άλλη μία φορά το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού φέτος και η ευθύνη του καθενός από εμάς αναφορικά με τα μέτρα υγιεινής και προστασίας μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια