Απορίες του ΤΕΕ/ΤΑΚ με το νομοσχέδιο περί εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων

Απόψεις
Απορίες του ΤΕΕ/ΤΑΚ με το νομοσχέδιο περί εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Ταβερναράκης στον 98.4: «Δείχνει να νομιμοποιεί όλους όσους παρανόμησαν πριν από πολλά χρόνια»

Δικαίωμα εξαγοράς δεκάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αποδίδοντας τίτλους ιδιοκτησίας – έπειτα από 100 χρόνια – δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ακίνητα σε περιοχές σε όλη τη χώρα για τα οποία δεν υπάρχει σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς και το Δημόσιο αντιμάχεται με κληρονόμους ή και αγοραστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα «χέρια» καταπατητών βρίσκεται το 40% της γνωστής δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Απορίας άξιο, η σκοπιμότητα αυτού του νομοσχεδίου είπε στον 98.4 ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, καθώς δείχνει ότι νομιμοποιεί όποιους παρανόμησαν πριν από πολλά χρόνια και την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη κτηματογράφηση, κτηματολόγια, δασικοί χάρτες.

Όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών στο εισαγωγικό σημείωμα, βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων δημόσιων ακινήτων και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαίωμα εξαγοράς έχουν οι ιδιώτες που κατέχουν τα ακίνητα πάνω από τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια ανά περίπτωση, καταβάλλοντας τίμημα το ύψος του οποίου θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η καταβολή του μπορεί να πραγματοποιηθεί εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε έως 60 μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες από 100 ευρώ το μήνα. Μάλιστα στην περίπτωση που ο ιδιώτης έχει εγγραφεί ήδη ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, τότε θα έχει έκπτωση 50%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News