Αγγέλα Δουλγεράκη

Άλκης Καλαμπόκης: «Πρωταθλητισμός των κρητικών προϊόντων στις εξαγωγές»

«Στην πρώτη θέση το λάδι της Κρήτης»

Μόνο αισιοδοξία σε κρίσιμη χρονική συγκυρία, πόλεμος – αύξηση τιμών πρώτων υλών – ενεργειακή κρίση, δίνει η εξαγωγική πορεία των προϊόντων της Κρήτης που παρουσιάζει στον 98.4 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Άλκης Καλαμπόκης.  Ψηλά στην ιεραρχία το λάδι που γι’ άλλη μία χρονιά αποδεικνύεται χρυσοφόρο για τους παραγωγούς.

Ο «Άτυπος Πρωταθλητισμός» του επτάμηνου Ιανουάριος – Ιούλιος 2022, αποτυπώνεται σε 395 εκατομμύρια ευρώ, όταν για το σύνολο του 2021 ήταν 620 εκατομμύρια.

Σημειώνεται πως από τα παραπάνω στοιχεία τρέχοντος έτους, τα 215 εκατομμύρια αφορά στα τρόφιμα – ποτά, με 135 εκατομμύρια α αφορούν αποκλειστικά στο λάδι.

Στις παρατηρήσεις του Άλκη Καλαμπόκη το γεγονός ότι μόλις 30 με 35% αφορά σε τυποποιημένο προϊόν.

Κατά τον ίδιο παραγωγοί και πολιτεία θα πρέπει να σχεδιάζουν το αύριο της παραγωγής, καθώς καμία χρονιά δεν είναι ίδια, ενώ η τυποποίηση απαιτείται να φθάσει σε ψηλά επίπεδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλλειψη σχεδιασμού και συνέχειας της πολιτικής Υπουργείων κι Υπουργών, σταθερό βήμα προόδου στις εξαγωγές, ενώ κάλεσε νέους ανθρώπους που έχουν σήμερα τα εφόδια, σπουδές – γλώσσες – τεχνολογία, να μπουν σε αυτό τον κλάδο που έχει να προσφέρει πολλά στην τοπική οικονομία και στην οικονομία της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια