Αγγέλα Δουλγεράκη

Αποκάλυψη «βόμβα του Αλέξη Μητρόπουλου

«Με Προεδρικό Διάταγμα αντί της Βουλής κωδικοποίησαν τις διατάξεις των μνημονιακών εργασιακών σχέσεων για 50 χρόνια»

Με το Προεδρικό Διάταγμα 80/2022 (Α’ 222) δημοσιεύθηκε ο «Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου» που περιλαμβάνει, όλες τις διατάξεις και των τριών Μνημονίων για τις ατομικές εργασιακές σχέσεις για τα επόμενα 50 χρόνια, όπως αποκαλύπτει μιλώντας στον 98.4 ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος. 

Κατά τον ίδιο η υποχρέωση της κωδικοποίησης όλων των εργατικών ρυθμίσεων και των τριών Μνημονίων (νόμοι 3845/2010, 4046/2012 και 4336/2015) είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη λεγόμενη «Συμφωνία του Χίλτον» στις 23-5-2018.  

Η κωδικοποίηση του Μνημονιακού Εργατικού Δικαίου ήταν άλλωστε και προαπαιτούμενο για την έξοδό μας από την υπερενισχυμένη εποπτεία. 

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής για την κωδικοποίηση του Εργατικού Κώδικα των Μνημονίων η κυβέρνηση απέφυγε τη νομοθέτηση και την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία μέσω της Βουλής και επέλεξε τη διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το άρθρο 67 ν. 4622/2019 (Α’ 133) που προβλέπει, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα κωδικοποίησης και με τη διαδικασία της έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων. 

*Αναφορικά με την προθεσμία των μειωμένων συντάξεων προ του 62ου έτους της ηλικίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, γυναίκες κι άνδρες , επαναλαμβάνει ότι αυτή κλείνει τέλος του χρόνου.
Με τις αλλαγές που έχουν γίνει είπε ότι καλούνται πλέον να εργαστούν επιπλέον επτά χρόνια για τη μειωμένη και 12 για την πλήρη.

*Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε την απόφαση της Κυβέρνησης, στη συνέχεια, να αυξήσει στο 7% το επιτόκιο που θα επιβάλει από το 2023 στους οφειλέτες για τα χρέη τους προς EΦKA-K.E.A.O.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια