Αποκάλυψη «βόμβα του Αλέξη Μητρόπουλου

Απόψεις
Αποκάλυψη «βόμβα του Αλέξη Μητρόπουλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με Προεδρικό Διάταγμα αντί της Βουλής κωδικοποίησαν τις διατάξεις των μνημονιακών εργασιακών σχέσεων για 50 χρόνια»

Με το Προεδρικό Διάταγμα 80/2022 (Α’ 222) δημοσιεύθηκε ο «Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου» που περιλαμβάνει, όλες τις διατάξεις και των τριών Μνημονίων για τις ατομικές εργασιακές σχέσεις για τα επόμενα 50 χρόνια, όπως αποκαλύπτει μιλώντας στον 98.4 ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος. 

Κατά τον ίδιο η υποχρέωση της κωδικοποίησης όλων των εργατικών ρυθμίσεων και των τριών Μνημονίων (νόμοι 3845/2010, 4046/2012 και 4336/2015) είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη λεγόμενη «Συμφωνία του Χίλτον» στις 23-5-2018.  

Η κωδικοποίηση του Μνημονιακού Εργατικού Δικαίου ήταν άλλωστε και προαπαιτούμενο για την έξοδό μας από την υπερενισχυμένη εποπτεία. 

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής για την κωδικοποίηση του Εργατικού Κώδικα των Μνημονίων η κυβέρνηση απέφυγε τη νομοθέτηση και την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία μέσω της Βουλής και επέλεξε τη διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το άρθρο 67 ν. 4622/2019 (Α’ 133) που προβλέπει, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα κωδικοποίησης και με τη διαδικασία της έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων. 

*Αναφορικά με την προθεσμία των μειωμένων συντάξεων προ του 62ου έτους της ηλικίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, γυναίκες κι άνδρες , επαναλαμβάνει ότι αυτή κλείνει τέλος του χρόνου.

Με τις αλλαγές που έχουν γίνει είπε ότι καλούνται πλέον να εργαστούν επιπλέον επτά χρόνια για τη μειωμένη και 12 για την πλήρη.

*Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε την απόφαση της Κυβέρνησης, στη συνέχεια, να αυξήσει στο 7% το επιτόκιο που θα επιβάλει από το 2023 στους οφειλέτες για τα χρέη τους προς EΦKA-K.E.A.O.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News