ΥΠΑΑΤ: Συνεργασία πέντε χωρών για τη διατροφική σήμανση των τροφίμων

Απόψεις
ΥΠΑΑΤ: Συνεργασία πέντε χωρών για τη διατροφική σήμανση των τροφίμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ρουμανία χαράζουν κοινή γραμμή σε συνέχεια των βημάτων του Arepo υπό την προεδρία της Περιφέρειας Κρήτης πριν από δύο χρόνια

 Τα αρμόδια υπουργεία θέτουν ως χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2022, ενόψει της τελικής διαβούλευσης, αν και η πρώην πρόεδρος Ένωσης  του Arepo Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, σημειώνει με νόημα ότι δεν ώρα για εφησυχασμό παρά τη θετική εξέλιξη της προσπάθειας. Στα ερωτηματικά η απουσία της Ισπανίας που αυτή την ώρα ασκεί την προεδρία της Ένωσης με τις 700 ομάδες παραγωγών από 35 περιφέρειες της Ευρώπης.

Το ΥΠΑΑΤ σημειώνει ότι βασικός στόχος των πέντε κρατών μελών είναι να υιοθετηθούν τέτοια κριτήρια αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών του τροφίμου, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί να παρέχει ορθή πληροφορία στον καταναλωτή, για το διατροφικό περιεχόμενο του τροφίμου, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων.

Για την Ελλάδα, είναι σημαντικό το ενιαίο σχήμα να μην επιφέρει αδικαιολόγητη διάκριση των τροφίμων, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφική κατάταξη ορισμένων εμβληματικών ελληνικών προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, στραγγιστό γιαούρτι, μέλι, κλπ).

Τέλος αναφορικά με την πορεία της δακοκτονίας η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα σημειώνει ότι εξελίσσεται βάση του προγράμματος που έχει εκπονηθεί, μιλά για τα θέματα που προκαλεί η υγρασία στη μείωση του πληθυσμού του δάκου και καλεί μετ’ επιτάσεως τους παραγωγούς να επιβλέπουν από κοντά της πορεία των ψεκασμών, ο καθένας για λογαριασμό του, καθώς η παραγόμενη ποσότητα και ποιότητα του προϊόντος τους αφορά κατά κύριο λόγο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News