Οι παραλίες της Κρήτης με την ωοτοκία των θαλασσίων χελωνών

Απόψεις
Οι παραλίες της Κρήτης με την ωοτοκία των θαλασσίων χελωνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta caretta ζουν από τα αρχαία χρόνια στις θάλασσές μας»

Ενήλικες θηλυκές βγαίνουν στις παραλίες της Κρήτης τα καλοκαίρια για να αποθέσουν τα αυγά τους, από όπου 2 μήνες μετά, εκκολάπτονται χιλιάδες χελωνάκια που τρέχουν στη θάλασσα, όπου θα περάσουν τη υπόλοιπη ζωή τους σημειώνει στον 98,4 η Λυδία Κουτρουδίτσου, Υπεύθυνη προγράμματος Κρήτης.

Καθώς μάλιστα ο υπο-πληθυσμός της Κρήτης είναι γενετικά διακριτός από τους υπόλοιπους της Μεσογείου, η διατήρησή του είναι υψηλής σημασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των φωλιών της καρέτα στην Κρήτη.

Ωστόσο, η πτώση αυτή φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η συλλογική προσπάθεια προστασίας του είδους έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Είναι λοιπόν χρέος μας, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε προκειμένου να διατηρήσουμε αυτήν την βελτίωση.

Μεταξύ των όσων πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι : · Από την 1η Μάϊου έως και την 31 Οκτωβρίου ο καθαρισμός της παραλίας πρέπει να γίνεται μόνο χειρωνακτικά. · Δεν επιτρέπεται η είσοδος και η κίνηση οχημάτων στην παραλία. · Ξαπλώστρες και ομπρέλες πρέπει να τοποθετούνται σε άξονες κάθετους προς το κύμα και σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 μέτρων μεταξύ τους.  · Η άμμος μεταξύ των επίπλων θαλάσσης δεν πρέπει να καλύπτεται από ξύλινους διαδρόμους. · Τα έπιπλα θαλάσσης θα πρέπει να πλένονται σε χώρο εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σήπονται τα αυγά. · Δεν επιτρέπονται τα beach parties στην παραλία. · Να αποφεύγεται η ανθρώπινη παρουσία, ο θόρυβος και ο τεχνητός φωτισμός στην παραλία κατά τις βραδινές ώρες. · Θυμηθείτε ότι οι θαλάσσιες χελώνες ζουν ελεύθερες στη φύση – αποφύγετε να την ταΐσετε και να την αγγίξετε. · Τα ίχνη χελωνών και νεοσσών στην παραλία πρέπει να αφήνονται ανέπαφα, μέχρι να γίνει η καθημερινή καταμέτρηση από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

(Φωτογραφία: Χελωνάκι που μπαίνει στο νερό δίπλα στους λουόμενος στον κόλπο Μεσσαράς)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News