Σοκάρουν τα στοιχεία για την φτώχεια και τις ανισότητες στην Κρήτη

Κρήτη
Σοκάρουν τα στοιχεία για την φτώχεια και τις ανισότητες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το προφίλ των ατόμων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση - Η γεωγραφική κατανομή εντός της Κρήτης

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τη φτώχεια και τις ανισότητες στην Κρήτη, στα οποία αναφέρθηκαν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς όπως και η Προϊσταμένη του Παρατηρητηρίου κοινωνικής ένταξης Κατερίνα Βλασάκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4.

Ο μέσος όρος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού φτάνει το 27.5% στην Ελλάδα, ενώ στην Κρήτη αγγίζει το 26.8%. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας του 2020 (εισοδήματα του 2019) η εισοδηματική φτώχεια στην περιφέρεια της Κρήτης (14%), είναι χαμηλότερη από το σύνολο της χώρας (17,7%) και από τις χαμηλότερες μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πλήττονται άτομα μέσης ηλικίας, άγαμα, ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως άνεργοι και «φτωχοί εργαζόμενοι», ενώ σωτήριες είναι οι συντάξεις των ηλικιωμένων.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Τρεις στους δέκα Κρητικούς αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες (βίντεο)

Η επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων και στην άμβλυνση των ανισοτήτων είναι σχετικά χαμηλή και εξαντλείται σε αυτή των συντάξεων.

Τα λοιπά κοινωνικά επιδόματα, εκτός συντάξεων, έχουν οριακή επίδραση

Εντύπωση, προκαλεί παράλληλα και το σχετικά υψηλό ποσοστό των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (13,6%) που πλήττεται. Γεωγραφικά τα αποτελέσματα της εφαρμογής αποκαλύπτουν σημαντικές ανισότητες στο εσωτερικό της περιφέρειας και ειδικότερα τη συγκέντρωση αστικών θυλάκων αποστέρησης στο Ηράκλειο και την ύπαρξη ενός άξονα αποστέρησης Νότια και Ανατολικά της Κρήτης, που περιλαμβάνει επιμέρους αγροτικές κοινότητες. Οι επιπτώσεις της Πανδημίας στην απασχόληση φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερες στις αποστερημένες περιοχές.

Η υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Κατερίνα Βλασάκη αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της οργάνωσης και λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών, της χωρικής τους διάταξης καθώς και της διασύνδεσής τους με τον τομέα της απασχόλησης και τα αναπτυξιακά προγράμματα. Ζητήματα σημαντικά για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων και στις πλέον αποστερημένες και απομακρυσμένες περιοχές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News