Αγγέλα Δουλγεράκη

Κεγκέρογλου για Αρκαλοχώρι: Θα φθάσω μέχρι τον πρωθυπουργό για την ανασυγκρότησή του

Μετασεισμική ακολουθία και γραφειοκρατία αγανακτούν τους σεισμόπληκτους

Πολυσύνθετα είναι τα προβλήματα των πληγέντων περιοχών ενώ πιο αναγκαία από ποτέ είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ανασυγκρότησης της περιοχής, όπως επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζοντας πως η υπογραφή του πολεοδομικού σχεδίου - το οποίο είναι έτοιμο - καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Ο Βουλευτής δηλώνει αποφασισμένος να φθάσει μέχρι και τον Πρωθυπουργό για το θέμα, ενώ τη ερχόμενη Δευτέρα συναντάται με τον Υπουργό Οικονομικών για την ενίσχυση της στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Αναφορικά με την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου σε ερώτηση του, για την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους πληγεισών επιχειρήσεων με 534 ευρώ για ένα τρίμηνο, εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθεί άμεσα. Επίσης, θα τους δοθεί Δώρο Χριστουγέννων και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.

Για τους πληγέντες, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανανέωσε, όπως είπε, αυτόματα όλα τα δελτία ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων και εκείνων που τα δελτία τους έληξαν ή λήγουν από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 17 Οκτωβρίου 2021.

Ο υφυπουργός εξέφρασε από το βήμα της Βουλής την «αμέριστη συμπαράστασή» του «στους κατοίκους της Κρήτης που δοκιμάζονται», διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτεία θα μεριμνήσουν συνολικά και θα κάνουν ότι περισσότερο γίνεται, το συντομότερο δυνατό, για να αποκατασταθεί η ζωή των συμπολιτών μας». 

Απευθυνόμενος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε την ένταξη των σεισμόπληκτων περιοχών του Ηρακλείου σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού και την ένταξη των κτηρίων που θα ανακατασκευαστούν στο εξοικονομώ κατ’ οίκον, ενώ τόνισε πως «είναι αυτονόητο το «πάγωμα» των λογαριασμών ρεύματος.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο:

«Με επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την ένταξη των σεισμόπληκτων περιοχών σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού και την ένταξη των κτηρίων που θα ανακατασκευαστούν στο εξοικονομώ κατ’ οίκον, επισημαίνοντας ότι είναι αυτονόητο το“πάγωμα” των λογαριασμών ρεύματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Εύλογη αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους σεισμόπληκτους η αποστολή λογαριασμών ρεύματος για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες διογκώνονται και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που είχαν υποστεί οι επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, οι δυσκολίες πληρωμής αυξάνονται, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται εντός προθεσμίας.

Από τα παραπάνω είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμη και για τη διακοπή παροχών ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εν μέσω πανδημίας, ψυχρού χειμώνα και ενεργούς μετασεισμικής δραστηριότητας.

Επειδή οι Δήμοι της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η πολιτεία οφείλει έμπρακτα να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη. Επειδή η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συμμετοχή των πληγέντων σε ένα σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού. Επειδή όλα τα κτήρια που θα ανακατασκευαστούν πρέπει να έχουν σύγχρονες προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

1)Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτρική ενέργεια για τιςεπιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου

2)Τι σκοπεύετε να πράξετε για τα ενεργειακά δικαιώματα των περιοχών που επλήγησαν και την κατ’εξαίρεση ένταξη στο εξοικονομώ κατ΄οίκον όλων των κτηρίων (επιχειρήσεων και οικιών) που θαανακατασκευαστούν;»

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια