Χουδετσανάκη: Βάλαμε τα θεμέλια για την προστασία των προϊόντων ΠΓΕ

Απόψεις
Χουδετσανάκη: Βάλαμε τα θεμέλια για την προστασία των προϊόντων ΠΓΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προβληματίσαμε τους Ευρωπαίους και επιχειρηματολογήσαμε σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς»

Η Ένωση AREPO είπε «Όχι» στις ετικέτες βαθμολογίας που εξισώνουν τα βιομηχανικά προϊόντα με το λάδι, το μέλι, τα γαλακτοκομικά, επι προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης:

 «Προβληματίσαμε τους Ευρωπαίους και επιχειρηματολογήσαμε σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς» δήλωσε στον 98.4 η πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, που ως γεωπόνος αντιλήφθηκε κι έτρεξε το θέμα από το Καλοκαίρι του 2019.

Η ένωση AREPO αριθμεί 34 Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη και 700 ομάδες παραγωγών.

Η προώθηση και ανάδειξη του θέματος τους μήνες που πέρασαν κινητοποίησαν και Υπουργούς Αγροτικής Πολιτικής, με παράδειγμα τη συνάντηση τις τελευταίες ημέρες του Ιταλού Υπουργού Αγροτικής Πολιτικής με τον Έλληνα ομόλογό του, με το δελτίο τύπου του Ιταλικού Υπουργείου να αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις κοινές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (front-of-pack) και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)».

Όσον αφορά το θέμα Nutriscore, οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στην υιοθέτηση όλων των μοντέλων διατροφικής επισήμανσης που χαρακτηρίζονται από ελλιπείς, λανθασμένες ή και παραπλανητικές ενδείξεις για τους καταναλωτές και την υγεία τους, καθώς και ενδείξεις που εισάγουν διακρίσεις για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων.

Σήμερα και μετά το Συνέδριο που διοργάνωσε διαδικτυακά με προσκεκλημένους επιστήμονες και πολιτικούς από την Ευρώπη, η κ. Χουδετσανάκη, μιλώντας στον 98.4, εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτός ο προβληματισμός του προκλήθηκε, θα είναι γόνιμος και πως η εξίσωση των προϊόντων της κρητικής και Μεσογειακής Διατροφής θα αποφευχθεί». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News