Αγγέλα Δουλγεράκη

Γ. Χότζογλου: Τραγικές οι καταστάσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό

Δεν πάει όμως άλλο και δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι

Τα παραπάνω αναφέρει στο Ράδιο 98.4 ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό που βρέθηκε στο Ηράκλειο για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Δηλώνει δυσαρεστημένος με τη στάση των βουλευτών όλων των κομμάτων καθώς δεν στήριξαν όπως έπρεπε τους εργαζόμενους και τις προσπάθειες τους για την αξιοπρεπή τους διαβίωση, μιλά για τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας,  τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του Μαΐου και τους απλήρωτους συναδέλφους του, τον αποκλεισμό όλων όσων παρέχουν εργασία σε επιχειρήσεις που είτε δεν θα ανοίξουν φέτος, είτε άνοιξαν και έκλεισαν από τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, την  εργοδοτική αυθαιρεσία καθώς ξενοδόχοι δεν προχωρούν στην υποχρεωτική επαναπρόσληψη τους, στην ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, απειλώντας και εν τέλει υλοποιώντας απολύσεις με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό.

Αναφέρει πως στην εστίαση τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς το 25% των επιχειρήσεων δεν έχει επαναλειτουργήσει λόγω έλλειψης εξωτερικού χώρου, πολλές εποχικές επιχειρήσεις είναι ακόμα κλειστές ενώ αυτές που έχουν ανοίξει υπολειτουργούν χωρίς έτσι να προχωρούν στην πρόσληψη του προσωπικού.

Επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση κατήργησε την δυνατότητα συμφιλιωτικής συνάντησης στο Υπουργείο, μεταφέροντας αυτή την αρμοδιότητα στον ΟΜΕΔ, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργηθεί ακόμα η κατάλληλη υπηρεσία.

 
Γ. Μανολικάκης: Έρχονται δυσκολότερες ημέρες για τους εργαζόμενους

Η πείνα είναι μπροστά μας

Με τον πλέον τραγικό τρόπο περιγράφει στο Ράδιο 98.4 ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννη; Μανολικάκης τη δύσκολη καθημερινότητα των εργαζόμενων με πολλές ανατροπές και προκλήσεις που του στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση του.

Ενδεικτική του μεγέθους των όσων αναφέρει και η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ που φέρνει το 82% των εργαζομένων να διαφωνεί με την πρόταση που διατυπώνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος, ενώ η συντριπτική πλειονότητα δηλώνει ότι ο σημερινός κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση του».

Συγκεκριμένα:
- Το 83% των εργαζομένων δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ το μήνα μικτά δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του.

- Το 82% διαφωνεί με την πρόταση που διατυπώνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος.

- Το 61% συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επιπλέον, το 28% προτείνει να είναι μεγαλύτερος.

 - Το 59% πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς εταίρους, κατόπιν συλλογικής διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 -Το 25% θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης και το 16% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

 

Π. Εγγλέζος: Ευελπιστώ τα στοιχεία έρευνας για τους εργαζόμενους να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία

Στη Ρόδο την πραγματικότητα δεν μπορείς να την περιγράψεις με λόγια

«Το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη νομιμοποιεί πλέον τις όποιες παραβάσεις, ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας του νησιού ο τουρισμός έχει προβλήματα. Οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ότι τους αναλογεί» επισημαίνει στο Ράδιο 98.4 ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος.

Μιλά για εργαζόμενους στα όρια της φτώχειας και συμμερίζεται απόλυτα την απογοήτευση που καταγράφει η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, ότι δηλαδή:
 - Το 50% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται και το 43% εκφράζει αισιοδοξία.
- Το 28% των εργαζομένων δηλώνει απαισιόδοξο για τη διατήρηση της θέσης εργασίας του και το 57% δηλώνει αντίστοιχα αισιόδοξο.
- Το 49% εκφράζει απαισιοδοξία για την εξέλιξη των αμοιβών του και το 37% αισιοδοξία.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια