Ο Α. Μητρόπουλος για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

Απόψεις
Ο Α. Μητρόπουλος για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που προβληματίζουν

Ο «ατομικός κουμπαράς» αφορά σε μισθωτούς ιδιωτικού, δημόσιου τομέα, τους μηχανικούς και τους δικηγόρους.

Παρουσιάζεται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο το νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων το οποίο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2022. 

Πρόκειται για ένα νέα ασφαλιστικό ταμείο, το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και θα αποτελεί έναν “ατομικό κουμπαρά” για κάθε νέο ασφαλισμένο.

Το δημόσιο θα εγγυάται το κεφάλαιο του ασφαλισμένου, ενώ διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας της ασφάλισης αλλά και οι συντελεστές των κρατήσεων (6%).

Επίσης, οι ασφαλισμένοι αυτού του ταμείου θα είναι όσοι προσληφθούν μετά τον Ιανουαρίου του 2022 και αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα, τους μηχανικούς και τους δικηγόρους.

Θα είναι υποχρεωτικός για τους νέους ασφαλισμένους ο νέος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής ασφάλισης και προαιρετικός για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 35 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες. 

 Το 2021 όμως είναι και το τελευταίο έτος για τη συνταξιοδότηση με τα λεγόμενα «μεταβατικά» (ή «ευνοϊκά») όρια ηλικίας για τις γυναίκες που ισχύουν για την περίοδο 2015-2021. 

Από 1-1-2022 καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τίθεται σε εφαρμογή ο γενικός υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους κανόνας τού γ’ Μνημονίου (ν. 4336/2015), σύμφωνα με τον οποίο για πλήρη σύνταξη απαιτούνται 40 χρόνια ασφάλισης (12.000 ΗΕ) στο 62ο έτος ηλικίας ή στο 67ο ηλικίας και άνω, με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης (4.500 ΗΕ). 

Η αύξηση αυτή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 12 έτη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη και ισχύει από 1-1-2022.  

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, η «μεταρρύθμιση» του 2015 ανέβασε τη χώρα μας στην πρώτη θέση κατάταξης των χωρών με τα υψηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1-1-2022 (βλ. εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» στις 13-6-2021 με τον αναφερόμενο εκεί πίνακα). 

Αναλυτικά ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος και με παραδείγματα αναφέρεται στα παραπάνω μέσω του  Ράδιο 98.4.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News