Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σε ανθρωπιστική κρίση μετατρέπεται το προσφυγικό σε πέντε νησιά

Απόψεις
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σε ανθρωπιστική κρίση μετατρέπεται το προσφυγικό σε πέντε νησιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόβος για επιστροφή σε πάτρια εδάφη, πολύχρονος εγκλεισμός, μη αξιοπρεπής διαβίωση προκαλούν σωρεία ψυχοσωματικών προβλημάτων

Τον απεγκλωβισμό των προσφύγων – μεταναστών από τα HOT SPOT που διαμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω, ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καθώς οι συνθήκες διαβίωσης τους παράλληλα με τον εγκλεισμό, τους προκαλούν ψυχοσωματικά προβλήματα που επιβαρύνουν περαιτέρω την υγεία τους.

Μιλούν για ανθρωπιστική κρίση και ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να αναγνωρίσουν  τη βλάβη που προξενείτε και να δώσουν τέλος σε αυτή την επικίνδυνη πολιτική. 

«Τρέμουν μήπως επιστρέψουν πίσω, εκεί που δεν υπάρχει τίποτα γιαυτούς, λείπει η ασφαλής και αξιοπρεπή διαμονή από την καθημερινότητα τους» αναφέρει στο Ράδιο 98.4 ο Συντονιστής των  Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο Μιχάλης Φωτιάδης.  

«Στα παιδιατρικά μας προγράμματα στη Λέσβο, έχουμε περιθάλψει έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό παιδιών με επιδεινούμενη ψυχική υγεία. Το διάστημα 2019-2020 οι ομάδες μας παρείχαν υπηρεσίες σε 456 παιδιά στη Λέσβο με προβλήματα ψυχικής υγείας. Από αυτά τα παιδιά, το 39% αντιμετώπιζε διαταραχές ύπνου, το 24% γενικευμένο φόβο, το 30% αναπτυξιακές διαταραχές και παλινδρόμηση συμπεριφοράς, το 25% αδυναμία και απόσπαση και το 10% ψυχοσωματικά παράπονα (π.χ. πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι και ζάλη) αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην ενημέρωσή τους. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News