Αγγέλα Δουλγεράκη

Μ. Βαμιεδάκης: Ανάσα για αρχή τα 420 εκατομ. στον τουρισμό

«Υποτονική η κίνηση τον Ιούλιο και αξιοπρεπής η πληρότητα τον Ιούλιο για όλους όσους ανοίξουν»

Μη επιστρεπτέα επιδότηση ρευστότητας ύψους 420 εκατ. ευρώ προς όλες τις επιχειρήσεις του ελληνικού τουρισμού ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις της εν λόγω δράσης όσον αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα και πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.  

Η εξασφάλιση τόσο του ποσού όσο και της έγκρισης αποτέλεσε κοινή προσπάθεια των υπουργείων Ανάπτυξης, Τουρισμού αλλά και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.   

Το 420 εκατ. θα μοιραστούν ως εξής: 350 εκατ. θα χορηγηθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 50 εκατ. σε μεγαλύτερες και 20 εκατ. σε άμεσες ανάγκες ανεξαρτήτως μεγέθους επιχειρήσεων. Η διοχέτευσή τους στους δικαιούχους θα γίνει μέσω του μοντέλου και της πλατφόρμας που έγινε και η αντίστοιχη επιδότηση στις επιχειρήσεις της εστίασης.  


«Πήραμε τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στην επίσημη ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους έως 420 εκατ. κεφάλαιο κίνησης, μια επιδότηση η οποία θα είναι έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.  Θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, αλλά και σε πρακτορεία και τουριστικά λεωφορεία. Μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

Το ποσό είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και αφορά όλη την γκάμα των επιχειρήσεων, από μικρομεσαίες έως μεγάλες, ενώ εντάσσονται ακόμη και οι επιχειρήσεις franchise υπό προϋποθέσεις.  

«Στις λεπτομέρειες του και στη μετάφραση των ψιλών γραμμάτων θα κριθεί το πρόγραμμα, που αρχικά φαίνεται να δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις» σχολίασε στο Ράδιο 98.4 ερωτηθείς σχετικά ο επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Αναφορικά με την πορεία της κίνησης μιλάει για ένα υποτονικό Ιούνιο που δείχνει να αλλάζει θετικά στο τρίτο δεκαήμερο του, φέρνοντας μια αξιοπρεπή πληρότητα στα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τον Ιούλιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια