Μπ. Λεκάκης: Μικρό το καλάθι του εξωδικαστικού μηχανισμού

Απόψεις
Μπ. Λεκάκης: Μικρό το καλάθι του εξωδικαστικού μηχανισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοβόμαστε πληθώρα πλειστηριασμών

Ενεργοποιείται σήμερα Τρίτη 1η Ιουνίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω της οποίας θα μπορούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, δηλαδή τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης καθώς και το Δημόσιο.     

Σε ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν είναι ακόμη σε καθυστέρηση αλλά οι οφειλέτες δυσκολεύονται να εξοφλήσουν και προϋπόθεση για να τεκμηριωθεί αυτό είναι να έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον.    

Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι οι οφειλές αυτές να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο φορέα κατά 90%.    

Η διαδικασία προβλέπεται να είναι γρήγορη, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.    

Η λύση θα δίνεται αυτοματοποιημένα βάσει ενός αλγορίθμου που θα υπολογίζει την ικανότητα αποπληρωμής των χρεών που θα έχει η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο με βάση τα εισοδήματά του και τις υποχρεώσεις του προς το σύνολο των πιστωτών.

Επιφυλακτικός ο  πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης. Σημειώνει μιλώντας στο Ράδιο 98.4 πως κρατάει μικρό καλάθι καθώς οι προϋποθέσεις ένταξης θα περιορίσει όλους όσους θελήσουν να ενταχθούν με αποτέλεσμα να έρθει τσουνάμι πλειστηριασμών. Προσθέτει πως η πραγματική οικονομία δεν λειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και πως Νοέμβριο με Δεκέμβριο θα φανεί πόσοι επιχειρηματίες θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News