Το κτηματολόγιο δεν αναγνωρίζει τα κληροτεμάχια στην προανάρτηση των χαρτών

Απόψεις
Το κτηματολόγιο δεν αναγνωρίζει τα κληροτεμάχια στην προανάρτηση των χαρτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα θύελλα αντιδράσεων

Υπόμνημα σχετικό με το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει για αγροτοκτηνοτρόφους της ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης, με τη μη αναγνώριση από το Κτηματολόγιο των κληροτεμαχίων, κατά την ηλεκτρονική προανάρτηση, κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 26/05/2021 οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα και με τη δέσμευση ότι θα απαιτήσει από το κράτος με δική του ευθύνη να λύσει τα άτοπα στη νομοθεσία, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα κληροτεμάχια που δεν έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο, χωρίς καμιά επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες τους. 

«9 στους 10 ιδιοκτήτες κληροτεμαχίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ζητάμε οριστική διευθέτηση του με νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά στο σύνολο των ιδιοκτητών» επισημαίνει στο Ράδιο 98.4 ο Δημοτικός Σύμβουλος Αρχανών – Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.

Αναλυτικά η Λαϊκή Συσπείρωση Αρχανών – Αστερουσίων αναφέρει: «Τα κληροτεμάχια παραχωρήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο ως αγροτικός κλήρος για την αποκατάσταση ακτημόνων, Μικρασιατών προσφύγων, από τη δεκαετία του 1920 και μετά. Με τον Α.Ν. 431/1968 (23-5-1968) επιτράπηκε η ελεύθερη μεταβίβαση των κλήρων, χωρίς τους όρους του Αγροτικού Κώδικα (Β.Δ.29.10.1949), ενώ ο περιορισμός της μη κατάτμησης των αγροτικών κλήρων στους κληρονόμους του αρχικού δικαιούχου εξακολούθησε να ισχύει μέχρι το 2012.

Τα συγκεκριμένα κληροτεμάχια, παρά τις αρχικές δηλώσεις των δικαιούχων, δεν έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο, είτε έχουν μεταβιβαστεί από τους αρχικούς δικαιούχους με άτυπη γονική παροχή είτε με συμβολαιογραφικές πράξεις. Το πρόβλημα αφορά κυρίως αυτά τα οποία είχαν κατατμηθεί πριν τη θέσπιση του νόμου 4061/2012.

Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι - μικροί κληρούχοι, που είναι εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες του δήμου Αρχανών –Αστερουσίων και συνολικά της υπαίθρου του Ηρακλείου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για ενστάσεις, για το πρόβλημα που το ίδιο το κράτος δημιούργησε ή να χάσουν τη γη τους.

Οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για δήθεν επίλυση του προβλήματος και τη δυνατότητα κατάθεσης αντιρρήσεων ακόμη και μετά την ανάρτηση, δεν καθησυχάζουν κανένα, καθώς δεν γίνεται λόγος για το αυτονόητο : νομοθετική ρύθμιση, ώστε να γίνονται χωρίς καμία άλλη διαδικασία δεκτά τα κληροτεμάχια από το Κτηματολόγιο. Αντίθετα, η κυβέρνηση βάζει τους βιοπαλαιστές αγρότες στη διαδικασία να καταθέσουν αιτήσεις αναγνώρισης στα ειρηνοδικεία κτλ για ζήτημα που δεν ευθύνονται.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων στο συγκεκριμένο τομέα και αξιοποιείται ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων. Έτσι, ενώ με τους νόμους διαχρονικά των κυβερνήσεων αναγνωρίζονται καταπατήσεις από μεγαλοαγρότες, μεγαλοκτηνοτρόφους, μεγαλοξενοδόχους, μεγαλοκατασκευαστές και λοιπούς επιχειρηματικούς ομίλους και δρομολογούνται , με fast track διαδικασίες, επενδύσεις με απαλλαγή από περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των «πράσινων» επενδυτών, η μετατροπή δασικών συστημάτων και βουνών σε «κρανίου τόπο» για τις «πράσινες» μπίζνες, με «νομοθετικά άτοπα» μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν τον κλήρο γης τους και τη δυνατότητα συνέχισης της βιοποριστικής τους δραστηριότητας.

Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύτηκε ότι θα απαιτήσει από το κράτος με δική του ευθύνη να λύσει τα άτοπα στη νομοθεσία, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα κληροτεμάχια που δεν έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο, χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα».

Πρ. Ιερωνυμάκης: Ευθύνη της Πολιτείας να λύσει το νέο γρίφο με κληροτεμάχια

Να πάρουν θέση τα κόμματα – Δεν μπορείς να ταλαιπωρείς τους ιδιοκτήτες συνεχώς

 «Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση άμεσα για όλους καθώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό σε όλη την Ελλάδα. Τα κόμματα να πάρουν θέση και το επιταχύνουν, καθώς οι «κολλημένοι» τεχνοκράτες των Υπουργείων δεν αντιλαμβάνονται τι προκαλούν’ επισημαίνει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου για τους Δασικούς χάρτες Πρίαμος Ιερωνυμάκης, με παρέμβαση του στο πλαίσιο της Πρωινής Ενημερωτικής εκπομπής του  Ράδιο98.4.

https://www.youtube.com/watch?v=KZmQ9lG67WI?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News