Αγγέλα Δουλγεράκη

Α. Μητρόπουλος: Έγινε παρανομία και αλχημεία με τις συντάξεις χηρείας

Να νομοθετήσουν για το 100% της σύνταξης εφ’ όρου ζωής

Περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου έχουν οι επιζώντες σύζυγοι που τις προηγούμενες ημέρες είδαν αναίτια τις συντάξεις χηρείας να μειώνονται, ώστε να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να εξακολουθούν να παίρνουν τη σύνταξή τους χωρίς περικοπές.  

Μάλιστα, με παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και μετά την παραδοχή της διοίκησης του ΕΦΚΑ ότι υπήρξε πρόβλημα, οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4611/19 της προηγούμενης κυβέρνησης, αναστέλλονται για ένα μήνα.  

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι στον επιζώντα σύζυγο – δικαιούχο της σύνταξης χηρείας και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά τις 13/5/2016 ότι  καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, όμως, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50%.  Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο δικαιούχος λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα, με τον νόμο να ορίζει ότι το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 360 ευρώ. 

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ, ανέφερε ότι εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που γίνονται αυτή την εβδομάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν «ορισμένες περικοπές εκ παραδρομής», με τον ΕΦΚΑ να δεσμεύεται ότι εάν συνέβη κάτι τέτοιο, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή, οι εν λόγω περιπτώσεις θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα και τα ποσά θα επιστραφούν. 


*Για παρανομία και αλχημεία μιλά στο Ράδιο 98.4 ο Επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, καλώντας την  κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα τη χορήγηση στο 100% της σύνταξης του συζύγου ή πατέρα και εφ’ όρου ζωής και να επιστρέψει τα χρήματα που παράνομα παρακράτησε ο ΕΦΚΑ από τις συντάξεις λόγω θανάτου που καταβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα (συντάξεις Ιουνίου).

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια