Στ. Βοργιάς στον 98.4: Απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας

Απόψεις
Στ. Βοργιάς στον 98.4: Απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δραματική η κατάσταση που επικρατεί»

Ιδιαίτερα δυσάρεστη εικόνα της ελληνικής αγοράς εργασίας “ζωγραφίζει” η έρευνα που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας, για τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.   

Σύμφωνα με αυτή , οι μισοί εργαζόμενοι εργάζονται υπερωριακά, αλλά το 40% αυτών δεν έχει αποζημιωθεί ποτέ για τις υπερωρίες, ούτε χρηματικά ούτε με άλλον τρόπο.   

Αναλυτικά: * Το 52% των εργαζομένων αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους σε εβδομαδιαία βάση. * Από αυτούς το 25% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 1 έως 3 ώρες. * Το 17% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 4 έως 6 ώρες. * Το 4% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 7 έως 8 ώρες. * Το 6% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 9 ώρες και πάνω. * Το 40% των εργαζομένων που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.   * Από αυτούς, το 52% των εργαζομένων που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του και αντίστοιχα το 24% των εργαζομένων που απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.   * Σχεδόν καθολική με 73% είναι η απαίτηση των εργαζομένων να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό.   * Σε ποσοστό 60% οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης δηλώνουν ότι με βάση τη σύμβασή τους εργάζονται πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. * Από αυτούς το 36% δηλώνει ότι εργάζεται από 21 έως 30 ώρες. * Το 24% δηλώνει ότι εργάζεται από 31 έως 35 ώρες.   

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες, ελαφρώς βελτιωμένες, απόψεις με αυτή του Ιανουαρίου του 2021.

Συγκεκριμένα: * Το 53% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται. * Το 35% των εργαζομένων δηλώνει απαισιόδοξο για τη διατήρηση της θέσης εργασίας του και το 56% δηλώνει αντίστοιχα αισιόδοξο.   

Η έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση της παραβατικότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας σε σχέση με την εντατικοποίηση της εργασίας, την έκταση της υπερεργασίας, καθώς και την έκταση των απλήρωτων υπερωριών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.   

Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη για αυτούς περίοδο σχετικά με την υγεία και ασφάλειά τους, τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους και τη γενικότερη ανασφάλειά τους, χρειάζονται την ενίσχυση της προστασίας τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας.  

*Επίσης το εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιοποιήθηκε επιβεβαιώνει ότι η ελλιπής στήριξη και η ανασφάλεια που εντείνεται από τις κυβερνητικές παλινωδίες, πλήττουν ασύμμετρα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς 1 στις 2 έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για έναν μήνα και 4 στις 10 να αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου.

*Είχαν προηγηθεί τα ευρήματα του πρώτου Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αγοράς Εργασίας στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Κρήτης που καταδεικνύουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στο χώρο της εργασίας και πάντα στον ιδιωτικό τομέα.   

Για στοχευμένες πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο μίλησε στο Ράδιο 98.4 ο Πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News