Αγγέλα Δουλγεράκη

Αυτόνομοι Μηχανικοί: Αδυναμία της Κυβέρνησης να οργανώσει πολεοδομικά τη χώρα

Μεταφέρει την αδυναμία της σε πολίτες και μηχανικούς εν μέσω πανδημίας

Η Εκπρόσωπος των Αυτόνομων Μηχανικών Ειρήνη Βρέντζου μιλώντας στο Ράδιο 98.4 ενημέρωσε αρχικά για το τι σημαίνει Ηλεκτρονική Ταυτότητα των Κτιρίων, τη σημασία αυτής που είναι πάγιο αίτημα των μηχανικών, αλλά και το λάθος χρόνο που αυτό το μέτρο υιοθετείται  μέσα στην πανδημία και χωρίς αυτή να έχει ολοκληρώσει σειρά εκκρεμοτήτων που βαρύνουν την ίδια και τις υπηρεσίες της.

«Με λύπη αλλά και αγανάκτηση διαπιστώνουμε πως, ενώ η πολιτεία ζητάει για άλλη μια φορά από τον πολίτη και το μηχανικό να αναλάβουν το βάρος και την ευθύνη της καταγραφής του ιστορικού των ακινήτων, από τη δική της πλευρά δεν έχει πράξει τα δέοντα, όπως: · Δεν έχει προχωρήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός. · Δεν έχουν ολοκληρωθεί: η κτηματογράφηση, οι δασικοί χάρτες, οι θεσμικές γραμμές, η ένταξη των αυθαιρέτων. · Δεν έχουν υλοποιηθεί εργαλεία όπως η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης , δεν υπάρχει γενικευμένα η κατηγορία 5 στα αυθαίρετα, ο χρόνος διόρθωσης των λαθών στα Κτηματολογικά γραφεία μειώνεται. · Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες του ΤΕΕ παραμένουν απαρχαιωμένες. · Οι ΥΔΟΜ δεν παρέχουν ψηφιοποιημένα αρχεία σχεδίων βάζοντας τον ιδιώτη μηχανικό να κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει από τη Διοίκηση» επισημαίνει.

Επιπλέον, είναι ασαφές και δημιουργεί πολλά ζητήματα το αν ο μηχανικός υποχρεούται : σε έλεγχο νομιμότητας οικοδομικών αδειών, σε έλεγχο νομιμότητας προηγούμενων ρυθμίσεων (υπαγωγή στους νόμους περί αυθαιρέτων, κ.α.), σε έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας σε κάθε κτήριο» .

Προτείνουμε συνεχίζει: «Να λειτουργήσουν τα Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος στην που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση, την καταγραφή, τον έλεγχο (και το 3% δειγματοληπτικά των ταυτοτήτων κτηρίων) και τη λήψη μέτρων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ποιότητας του, προκειμένου να επισπευτεί ο σχεδιασμός. Να λειτουργήσει η «Ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα δήμου», η ηλεκτρονική βάση στην οποία κάθε δήμος καταγράφει και ενημερώνει τα στοιχεία του ισχύοντος και υπό εκπόνηση χωρικού σχεδιασμού, τους κοινόχρηστους ή αδόμητους χώρους αυτού, τις πράξεις οριοθέτησης αιγιαλού, παραλίας, υδατορεμάτων, τις προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, τις υλοποιημένες και εκκρεμείς πράξεις αναλογισμού αποζημιώσεων λόγω ρυμοτομίας, τις συνταχθείσες μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής, κ.α. με σκοπό την άμεση και πλήρη πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενου στα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες .

Έτσι , δεν θα πληρώσει όλο το κόστος ο πολίτης και η κοινωνία, που καλείται , σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες να πληρώσει την ένταξη στα αυθαίρετα, τη κτηματογράφηση, τον έλεγχο και τυχόν ενστάσεις στους δασικούς χάρτες, και τώρα και για την ταυτότητα του κτηρίου του.

Διαπιστώνουμε για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την αδυναμία της να οργανώσει πολεοδομικά τη χώρα στους πολίτες και στους μηχανικούς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια