Μπ. Λεκάκης: Μακριά από την πραγματικότητα το νέο πρόγραμμα Γέφυρα

Απόψεις
Μπ. Λεκάκης: Μακριά από την πραγματικότητα το νέο πρόγραμμα Γέφυρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 30% των επιχειρήσεων δεν θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους

Βαρύ ήταν το πλήγμα της πανδημίας το 2020 σχεδόν στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι μόνο στις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη για μακρύ χρονικό διάστημα την προηγούμενη χρονιά.

Οι απώλειες, σε απόλυτα νούμερα είναι δυσθεώρητες σε λουκέτα και τζίρο σε εμπόριο, μεταποίηση, τουρισμό – εστίαση, δραστηριότητες της μεταφοράς – αποθήκευσης, λόγω της μείωσης της ζήτησης.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας διαμορφώθηκε το 2020 σε 266,08 δισ. ευρώ, έναντι 307,70 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 13,5%.   

«Το 30% των επιχειρήσεων δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν. Ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει καταβαραθρωθεί. Απαιτείται η λήψη μέτρων για τη στήριξη μας» επαναλαμβάνει στο Ράδιο 98.4 ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης, καθώς του τουρισμού και του επισιτισμού όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει καθηλωθεί.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι ο κλάδος των ΤΑΞΙ καταγράφει απώλειες του 80%, των Φωτογράφων 90%, των Μεσιτών 70-80%, των Ηλεκτρολόγων 40%, των Ξυλουργών 50%, των Κρεοπωλών 15-20%, των Αρτοποιών 30%

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μόνο στο 2ο lockdown οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 1 δισ. ευρώ.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το πλέον κρίσιμο για το λιανεμπόριο, ο κύκλος εργασιών τους υποχώρησε σε 2,19 δισ. ευρώ έναντι 3,01 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ μεγάλες ήταν οι απώλειες για τις επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και καταλυμάτων.

Μακριά από την πραγματική οικονομία εκτιμά ο ίδιος ότι βρίσκεται και το πρόγραμμα Γέφυρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επέκταση του σχήματος του «Ηρακλή» προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News