Αλ. Μητρόπουλος: Ανοίγει ο Δόμος για τη μονιποποίηση συμβασιούχων εργαζομένων

Απόψεις
Αλ. Μητρόπουλος: Ανοίγει ο Δόμος για τη μονιποποίηση συμβασιούχων εργαζομένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφαση μεγατόνων η δικαίωση τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εφόσον αποδεικνύεται ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Σε απόφαση - σταθμό με την οποία μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την μονιμοποίηση συμβασιούχων που απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε  το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γράφει το Πρώτο Θέμα.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ με στην απόφαση του δικαίωσε εργαζόμενους συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου στην Κρήτη που είχαν προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη, καθώς έκρινε ότι η έννοια «διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου», καλύπτει και την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των Ο.Τ.Α. 

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ, είναι ανίσχυρη η διάταξη του άρθρου 103 παρ. 8 του Ελληνικού Συντάγματος, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αφού υπερισχύει η Οδηγία της ΕΕ 1999/70.

Έτσι, όπως εξηγεί στο Ράδιο 98.4 ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, ανοίγει ο δρόμος για μονιμοποίηση και αποζημίωση δεκάδων χιλιάδων “συμβασιούχων” που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έστω κι αν οι αγωγές τους έχουν απορριφθεί βάσει της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 103 παρ. 8, που όμως τώρα, κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι ανίσχυρη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News