Αγγέλα Δουλγεράκη

Μπ. Λεκάκης: Ορατό το λουκέτο σε 100.000 επιχειρήσεις

Στις 300.000 οι χαμένες θέσεις εργασίας – Εστίαση και εμπόριο οι μεγάλοι ασθενείς

Σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (23%) θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει ποτέ, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ η αναλογία αυξάνεται επικίνδυνα στους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου, με το 41,7% και το 34%, αντιστοίχως, να θεωρούν πιθανό το οριστικό «λουκέτο», όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.  

Επίσης μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών δηλώνει ότι αν δεν βάλει λουκέτο πως θα προβεί σε απολύσεις.
Το 24% θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο πιθανό ή πολύ πιθανό, ενώ ειδικά στον κλάδο της εστίασης οι μισές επιχειρήσεις 49,5%, δηλώνουν ότι θα απολύσουν εργαζομένους.
Στο εμπόριο, τον κλάδο που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22,7%.
Πολύ πιο υψηλά είναι τα ποσοστά στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 6 άτομα. 

Ο κλάδος όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων, το οποίο θεωρεί ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, είναι αυτός της εστίασης και διαμορφώνεται σε 31,3% καθώς η σανίδα σωτηρίας που λέγεται τουρισμός έχει επίσης δεχτεί ισχυρό πλήγμα.

Στο εμπόριο μία στις πέντε επιχειρήσεις (20,6%) εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, το 22,7% ότι θα διαρκέσει δύο χρόνια και το 33% θεωρεί ότι η διάρκειά της θα είναι ένα έτος. 

Στον αντίποδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλά για νέο οικονομικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι επιχειρήσεις θα αποζημιώνονται για τις δαπάνες που τρέχουν και υποχρεώθηκαν να πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

«Εκτιμούμε ότι 100.000 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν και 300.000 θέσεις εργασίας πως θα χαθούν» λέει στο Ράδιο 98.4 ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης. Αναφορικά με τις δηλώσεις  περί επιχειρήσεων που θα αποζημιώνονται για τις δαπάνες που τρέχουν και υποχρεώθηκαν να πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, διευκρίνισε πως το οικονομικό επιτελείο μιλά για την επιστρεπτέα προκαταβολή που όμως τα κριτήρια εισαγωγής είναι πολύ σκληρά. Για παράδειγμα ανέφερε πως στην Κρήτη από τις 11.000 αιτήσεις, εγκρίθηκαν μόνο οι 2.000.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια