Ειρ. Χουδετσανάκη: Η μάχη για την προστασία των Ελληνικών προϊόντων δεν έκλεισε

Απόψεις
Ειρ. Χουδετσανάκη: Η μάχη για την προστασία των Ελληνικών προϊόντων δεν έκλεισε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γρήγορη κι εύστοχη η αντίδραση του ΥπΑΑΤ

Βέτο από τον ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδη και δύο ακόμα χώρες Ιταλία - Τσεχία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με το σήμα επισήμανσης που διαστρεβλώνει τη διατροφική αξία τους, καθώς το λάδι, τα γαλακτομικά και το κόκκινο κρέας που αφορούν τουλάχιστον εμάς υποβαθμίζονται στις κατηγορίες 3 και 4. 

Το θέμα και τη σοβαρότητα του ανέδειξε μέσα από το Ράδιο 98.4 η πρόεδρος του AREPO Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, καθώς 34 περιφέρειες της Ευρώπης αντιλήφθηκαν αυτό που το 2017 προσπαθεί να περάσει η Γαλλία. 

Ο κ. Βορίδης προειδοποίησε για τον κίνδυνο το σύστημα αυτό να είναι διαστρεβλωτικό της πραγματικής διατροφικής αξίας του τροφίμου και να οδηγεί σε παραπλάνηση του καταναλωτή. Ζήτησε δε, να εξαιρεθούν από μία τέτοια επισήμανση τρόφιμα με μοναδικό συστατικό καθώς και προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π). 

Επειδή η συγκεκριμένη θέση δεν είχε υιοθετηθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων της γερμανικής προεδρίας, το σύστημα αυτό, το οποίο παρέπεμπε στο σύστημα Nutri-Score, καταψηφίστηκε από τις τρεις χώρες με αποτέλεσμα να μην υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών. 

Με παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο  ΥπΑΑΤ επεσήμανε ότι «εάν δεν προσέξουμε την μεθοδολογία του συστήματος αυτού υπάρχει ο κίνδυνος η diet coke να χαρακτηρίζεται πράσινη από πλευράς διατροφικής αξίας και το ελαιόλαδο κόκκινο. Είναι απαραίτητο να υπάρξει επισήμανση που να προσδιορίζει τη χώρα και τον τόπο παραγωγής του τροφίμου, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σύστημα διατροφικής αξιολόγησης των τροφίμων, αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα σύστημα συνολικής διατροφικής αξιολόγησης ώστε να μην εξάγονται στρεβλωτικά συμπεράσματα που θα παραπλανούν τον καταναλωτή. Είμαι σίγουρος ότι τόσο το Συμβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να υπάρξει η βέλτιστη λύση στο θέμα αυτό». 

«Ευτυχώς η αντίδραση του Υπουργείου ήταν άμεση και καίρια για την προστασία των προϊόντων μας, όμως το θέμα δεν κλείνει εδώ και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» επισημαίνει στον 98.4 η κα Χουδετσανάκη.  Μάλιστα οι θέσεις και επόμενες κινήσεις των 34ων Περιφερειών της Ευρώπης τίθενται επί τάπητος στην επόμενη ΓΣ του AREPO εντός Ιανουαρίου 2021. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News