Αγγέλα Δουλγεράκη

Χ. Σφακιανάκης: Με πολιτική απόφαση η επιστροφή του συνόλου των αναδρομικών στους συνταξιούχους

"Όπως με πολιτική απόφαση μας τα πήραν, έτσι κι οφείλουν να μας τα επιστρέψουν" λέει στο Ράδιο 98.4 ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου Χ. Σφακιανάκης

Η Ένωση ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται προς την κατεύθυνση αυτή, της επιστροφής του συνόλου των χρημάτων που κόπηκαν και μιλά για ανισότητες κι αδικία στους συνταξιούχους.

Ανακοίνωσή της αναφέρει ενδεικτικά:

«Σύμφωνα με τις δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 14-10-2020 τα αναδρομικά για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016, θα πάρουν με τη σύνταξη του Νοεμβρίου (τέλος Οκτωβρίου) όσοι συνάδελφοι έχουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις με τους νόμους 4051 και 4093/2012.

Το συνολικό ποσό από τις μειώσεις αυτές για τους έντεκα (11) μήνες θα καταβληθεί εφάπαξ στους δικαιούχους με παρακράτηση 6% για υγειονομική περίθαλψη.

Σχετικά με τα αναδρομικά των συναδέλφων συνταξιούχων που έχουν πεθάνει τα οποία θα δοθούν στους κληρονόμους τους, διευκρινίζεται ότι:

  1. Για αυτούς που πέθαναν πριν από τις 11-6-2015 δυστυχώς δεν θα καταβληθεί κανένα ποσό αναδρομικών.
  2. Για αυτούς που πέθαναν μετά τις 11-6-2015 και πριν από τις 12-5-2016 θα καταβληθεί ανάλογο ποσό για όσους μήνες ήταν ζωντανοί.
  3. Για αυτούς που πέθαναν από τις 12-5-2016 και μετά θα καταβληθεί όλο το ποσό των αναδρομικών για τους 11 μήνες.

Σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις, μετά την ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους, θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ, στην οποία θα υποβάλλεται, από τούς δικαιούχους κληρονόμους, ηλεκτρονικά η αίτηση και τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται (π.χ. Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών αν δεν υπάρχει στον e-ΕΦΚΑ, Βεβαίωση μη αποποίησης κληρονομιάς κλπ.).

Σχετικές οδηγίες θα δοθούν όταν ανοίξει η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, οπότε θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι κληρονόμοι.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει διαθήκη τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε όσους αναφέρονται στη διαθήκη.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθήκη εφαρμόζεται το κληρονομικό δίκαιο σύμφωνα με το οποίο:

  1. Αν υπάρχει μόνο σύζυγος παίρνει όλο το ποσό των αναδρομικών.
  2. Αν υπάρχει σύζυγος και παιδιά, τότε το 25% πάει στον ή στην σύζυγο και το υπόλοιπο 75% στα παιδιά.
  3. Αν υπάρχει σύζυγος και αδέλφια του συνταξιούχου, τότε τα αναδρομικά μοιράζονται 50% στον ή στην σύζυγο και 50% στα αδέλφια.
  4. Αν υπάρχουν μόνο παιδιά, τότε τα μοιράζονται. Το ίδιο ισχύει και αν υπάρχουν μόνο αδέλφια .  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια