Ν. Χατζόπουλος: 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αναδρομικά

Οικονομία
Ν. Χατζόπουλος: 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αναδρομικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στην Αγγέλα Δουλγεράκη

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου αρχίζει η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους για τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι πληρωμές θα γίνουν μαζί με τις συντάξεις του μηνός Νοεμβρίου.

Οι υπουργικές αποφάσεις που υπογράφηκαν από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση περιλαμβάνουν την καταβολή των αναδρομικών σε 350.000 συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και 750.000 του ιδιωτικού.  

«Από τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους το 1,5 εκατομμύριο δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ» επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και ο Πρόεδρος του Νίκος Χατζόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο 98.4. Προσθέτει ότι δεν έχει διευκρινιστεί πως αυτά τα αναδρομικά θα δηλωθούν στην εφορία από τους συνταξιούχους και τι θα κληθούν αυτοί να αποδώσουν. Επαναλαμβάνει παράλληλα πως το Δίκτυο ετοιμάζει την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ, διεκδικώντας συνολική επιστροφή των παρακρατηθέντων.

Διευκρινιστικά, για τους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, η υπουργική απόφαση ορίζει ότι θα δοθεί ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως και 12.05.2016, για περικοπές στις κύριες συντάξεις.   

Για τον δημόσιο τομέα η ειδική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε ορίζει ότι θα δοθούν αναδρομικά για την ίδια περίοδο (11.06.2015 έως και 12.05.2016), συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.  

Για τους κληρονόμους, προϋπόθεση αποτελεί να έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Ο έλεγχος θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός.  

*Η πρώτη καταβολή αναδρομικών τοποθετείται τη μεθεπόμενη Πέμπτη – Παρασκευή, στις 22 ή 23 Οκτωβρίου, μαζί με τις συντάξεις ΙΚΑ, τραπεζών, ΟΤΕ, σε πρώην μισθωτούς με ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό (1, 3, 5, 7, 9). 

*Η δεύτερη καταβολή ακολουθεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου σε πρώην μισθωτούς ΙΚΑ, τραπεζών, ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8,). 

*Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου δίνονται τα αναδρομικά σε πρώην ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου. 

*Η εξόφληση των αναδρομικών του 11μήνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, όταν θα καταβληθούν τα σχετικά ποσά σε συνταξιούχους Δημοσίου, σε ναυτικούς του πρώην ΝΑΤ, σε δημοσιογράφους του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τραπεζοϋπαλλήλους του πρ. ΕΤΑΤ και πρώην υπαλλήλους της ΔΕΗ.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News