Αγγέλα Δουλγεράκη

Λ. Βαμβακάς: Γνωμοδοτική η θέση του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Ξεκίνησε την πλήρη λειτουργία του το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης (Παρατηρητήριο), στελεχωμένο από εξειδικευμένους επιστήμονες. Το Παρατηρητήριο διατηρεί άμεση συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συγκεκριμένα με το Τμήμα Κοινωνιολογίας και ειδικότερα με το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας, με σκοπό τη διεξαγωγή εξειδικευμένων κοινωνικών ερευνών.

Μέσω του Παρατηρητηρίου, η Περιφέρεια Κρήτης καλείται να συντονίσει, να παρακολουθήσει και να αξιολογήσει μέτρα κοινωνικής παρέμβασης που εφαρμόζονται σε επίπεδο Κρήτης και επιμέρους χωρικές ενότητες. Στόχος του είναι να αναδείξει τις προκλήσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, να αποτυπώσει τις χωρικές διαστάσεις της φτώχειας, της αποστέρησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, να καταγράψει και να παρακολουθήσει διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης ομάδων που πλήττονται, και τέλος, να συμβάλει στη διαμόρφωση λήψης μέτρων για τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων. 

Όπως λέει στο Ράδιο  98.4 ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς, μέσω του Παρατηρητηρίου, η Περιφέρεια Κρήτης καλείται να συντονίσει, να παρακολουθήσει και να αξιολογήσει μέτρα κοινωνικής παρέμβασης που εφαρμόζονται σε επίπεδο Κρήτης και επιμέρους χωρικές ενότητες. Στόχος του είναι να αναδείξει τις προκλήσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, να αποτυπώσει τις χωρικές διαστάσεις της φτώχειας, της αποστέρησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, να καταγράψει και να παρακολουθήσει διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης ομάδων που πλήττονται, και τέλος, να συμβάλει στη διαμόρφωση λήψης μέτρων για τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων. 

Η δυναμική που αναπτύσσεται μέσω του Παρατηρητηρίου συντάσσεται με τις σύγχρονες μορφές διακυβέρνησης στις οποίες η επιστημονική έρευνα και η γνώση αξιοποιούνται για τη χάραξη αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών, στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότιμης πρόσβασης στην ανάπτυξη και στα κοινωνικά αγαθά, της άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων και κάθε μορφής διακρίσεων. Ο μηχανισμός διάγνωσης των κοινωνικών αναγκών που αναπτύσσεται μέσω του 

Παρατηρητηρίου με την αξιοποίηση των ευρημάτων της κοινωνικής έρευνας, θα επιτρέψει το σχεδιασμό δίκαιων και κοινωνικά αποτελεσματικών μέτρων κοινωνικής ένταξης στην Περιφέρεια Κρήτης. Προς την κατεύθυνση αυτή, ενισχύεται η προοπτική διεκδίκησης και αξιοποίησης οικονομικών πόρων (εθνικών και ευρωπαϊκών) σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού. 

Α. Επιστημονικά Υπεύθυνοι / Πανεπιστήμιο Κρήτης: 

Γιάννης Ζαϊμάκης: Καθηγητής Κοινωνιολογίας του πολιτισμού και των τοπικών κοινωνιών, Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Επικεφαλής Επιστημονικής Ομάδας Έργου και Δ/ντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ερευνητικής Ομάδας. 

Χρίστος Παπαθεοδώρου: Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών στην Κρήτη. 

Βασίλης Αράπογλου: Καθηγητής Κοινωνιολογίας των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονικά Υπεύθυνος έρευνας για τον εντοπισμό, ανάλυση και χαρτογράφηση τοπικών θυλάκων αποστέρησης. 

Γιώργος Τσιώλης: Αν. Καθηγητής Κοινωνιολογικής Έρευνας, Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονικά Υπεύθυνος έρευνας για την αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης και ειδικών κοινωνικών ομάδων. 

Β. Επιστημονική Ομάδα Παρατηρητηρίου: 

Στέφανος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής & Άγγελος Λουκάκης, Δρ. Κοινωνιολογίας, με εμπειρία στην ανάλυση κοινωνικών ανισοτήτων, στις ποσοτικές μεθόδους ανάλυσης κοινωνικών δεδομένων και δεικτών. 

Στο Παρατηρητήριο παρέχεται επίσης στήριξη για τη λειτουργία θέσης πληροφορικής και τη δημιουργία Διαδικτυακής Πύλης. 

Το έργο της στήριξης και της λειτουργίας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε βάθος τριετίας. Χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» (ΕΣΠΑ 2014-2020), με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια