Ο «Μπαινάκης» κι ο «Βγαινάκης»…

Απόψεις
Ο «Μπαινάκης» κι ο «Βγαινάκης»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μου μιλούσε γιαυτούς η γιαγιά μου όταν έκανα ζαβολιές μικρή, δεν άκουγα τις συμβουλές της, τρέχαμε όλη η παρέα στους άδειους τότε δρόμους, μάτωναν τα γόνατά μου, έτρεχαν δάκρυα τα μάτια μου, μα μόλις περνούσε η μπόρα έκανα ακριβώς τα ίδια.

Από τότε ο «Μπαινάκης» κι ο «Βγαινάκης» βρίσκονται λοιπόν στο λεξιλόγιο μου.

Σήμερα λοιπόν είναι μια επικίνδυνη μέρα για την πρόκληση πυρκαγιάς . Τις ανακοινώσεις των φορέων που έχουν εκδοθεί από χθες, σας τις έχουμε γνωστοποιήσεις στο σύνολο μας οι δημοσιογράφοι , άρα λάθη δεν δικαιολογούνται και κυρίως δεν επιτρέπεται να ψελλίζουμε δήθεν αγαθιάρικα ,  πονεμένα και απολογούμενοι, τη φράση: «Δεν το ήξερα, δεν το άκουσα, δεν το διάβασα…. Κλπ».

Έρχομαι  νωρίς το πρωί στη δουλειά. Εκεί κοντά προς τη στροφή για Αλικαρνασσό- ΒΙΠΕ, από την Εθνική οδό, αντιλαμβάνομαι ότι μου έρχονται οι καύτρες τσιγάρου που ο δυνατός αέρας σπρώχνει προς τα πάνω αντί να μείνουν στο έδαφος. Τσιγάρο που έχει ρίξει ο οδηγός προπορευόμενου αυτοκινήτου. Αν ήταν τώρα ο οδηγός του λευκού πολυτελούς αυτοκίνητου με τα σκούρα τζάμια που δεν ήθελε να σβήσει το τσιγάρο στο τασάκι δεν ξέρω. Αν ήταν εκείνος με το σιέλ αυτοκινητάκι επίσης δεν το γνωρίζω. Είχαμε όλοι μας πάντως την ίδια πορεία μέχρι τη ΒΙΠΕ.

Είμαι σίγουρη πως αν έκανα παρατήρηση στον ένα εκ των δύο, ή και στους δύο, πως είτε κανείς δεν θα ήξερε ποιος πέταξε το αναμμένο τσιγάρο,  είτε πως θα συμφωνούσαν για την επικινδυνότητα της κίνησης αυτής, είτε δεν θα είχαν ακούσει για το σημερινό κίνδυνο.

Έτσι λοιπόν για να μην παίζουμε με τους «Μπαινάκη - Βγαινάκη» όπως και με τον κίνδυνο, λόγω της αδιαφορίας μας, να γνωστοποιήσουμε εκ νέου τις επισημάνσεις των: ΓΓΠΠ, Περιφέρειας Κρήτης, Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

«Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020 η κατηγορία κινδύνου για το ΣΎΝΟΛΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός).

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Υπενθυμίζεται στους πολίτες η απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων από ώρα 00:00 έως και 24:00, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

Παρακαλούνται οι πολίτες να σέβονται τις απαγορεύσεις και τις υποδείξεις των Αρχών. Είναι καθήκον όλων να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και να το παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές».

«Έκτακτα προληπτικά μέτρα λαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς σήμερα.

Έκτακτα προληπτικά μέτρα δασοπροστασίας τίθενται σε ισχύ από τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, λόγω των ενισχυμένων ανέμων που πνέουν σε ολόκληρο το νησί με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς για σήμερα αλλά και για τις επόμενες ημέρες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι προβλέπεται θα συνεχιστούν.

Ειδικότερα, και στις 4 περιφερειακές ενότητες, οι Διευθύνσεις Δασών της ΑΔΚ, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος Δασοπροστασίας έχουν προβεί στη λήψη έκτακτων μέτρων επιφυλακής και αυξημένης εποπτείας της υπαίθρου και των δασικών εκτάσεων με επιπλέον έκτακτα περίπολα σε όλες τις περιοχές ευθύνης τους καθ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου για τις επόμενες ημέρες. Τα περίπολα των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών γίνονται σε συνεννόηση, ώστε να επιτηρούνται περισσότερες περιοχές και με μεγαλύτερη συχνότητα εποπτείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εφιστά την προσοχή στους πολίτες, κατοίκους, εκδρομείς και επισκέπτες του νησιού, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή τηρώντας τα μέτρα που ισχύουν για απαγόρευση οποιαδήποτε μορφής καύσης ή υπαίθριας εργασίας που προκαλεί σπινθήρα, και για προσπάθεια περιορισμένης και προσεκτικής κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Η συμμόρφωση στις υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων αρχών, για την αποφυγή πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, αποτελεί υπεύθυνη στάση απολύτως αναγκαία κι απαραίτητη τόσο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής όσο και για εκείνην του φυσικού περιβάλλοντος, της υπαίθρου και της ιδιωτικής περιουσίας».

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News