«Εμείς οι θεατές των δρόμων – 39 τροχαία με εγκατάλειψη σε μόλις 5 μήνες»

Απόψεις
«Εμείς οι θεατές των δρόμων – 39 τροχαία με εγκατάλειψη σε μόλις 5 μήνες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 28 από τα 39 περιστατικά συνέβησαν σε δρόμους μέσα στον αστικό ιστό

Στη χώρα μας η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου εξακολουθεί πάντα να θεωρείται πλημμέλημα και οι οδηγοί που τη διαπράττουν (ολοένα αυξανόμενοι) να επιβραβεύονται: Να αφήνονται αμέσως ελεύθεροι, αν εντοπιστούν, και να μην τους στερούν την άδεια οδήγησής τους.

Τυπικά, όποιος τραυματίσει άνθρωπο σε τροχαίο έχει την υποχρέωση να παραμείνει στο σημείο, να βοηθήσει το θύμα και να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές (ΕΚΑΒ, Τροχαία). Αλλά, αν δεν το πράξει και αφήσει το θύμα του αβοήθητο και δεν ειδοποιήσει κανέναν, “τιμωρείται” με φυλάκιση 6 μηνών (αναστολή ή εξαγορά) και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας οδήγησης (μετά την 8ετία, όταν η υπόθεση τελεσιδικήσει).

Ξεκινήσαμε εδώ και χρόνια μια καμπάνια για να καταργηθεί το περίφημο άρθρο 43 του ΚΟΚ, που παραβιάζει την ισονομία, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο τους οδηγούς που εγκαταλείπουν τα θύματά τους (συγκριτικά με όποιον κάνει το ίδιο, αλλά όχι οδηγώντας), που θεσπίζει την ατιμωρησία και προάγει την αλητεία και τον φιλοτομαρισμό στο δίκτυο της κυκλοφορίας.

Αποδείχτηκε πως τελικά είμαστε πολύ αφελείς, θεωρώντας ότι ένας τέτοιος στόχος είναι εφικτός, αρκεί να υπάρχει ενημέρωση και μια σχετική πίεση. Ενημερώθηκαν οι πάντες και πιέσαμε όσο μπορούσαμε, αλλά το βουνό δε μετακινείται! Πολιτική και δικαστική εξουσία “φυλάττουν Θερμοπύλες...”».

Ο Πανελλαδικός Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα” αναφέρει μάλιστα ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα απευθυνθεί στην Τροχαία, ζητώντας να συμπεριλαμβάνονται τα περιστατικά εγκατάλειψης σε ειδική ενότητα στα στατιστικά που ανακοινώνει, και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου παρατηρητηρίου για το τροχαίο και την εγκατάλειψη.

«Παρά τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν στην κυκλοφορία για δύο περίπου μήνες και παρά το γεγονός πως το ίδιο διάστημα δε λειτούργησαν καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων τροχαίων με εγκατάλειψη είναι ιδιαίτερα υψηλός το πρώτο πεντάμηνο του 2020.

Το σύνολο των συμβάντων είναι τουλάχιστον 39 - τόσα μπορέσαμε να εντοπίσουμε.

Το σύνολο των θυμάτων 42 και ενώ το σύνολο των νεκρών 12.

Οι 39 δράστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν οδηγοί αυτοκινήτων και μηχανών (37 αυτοκινήτων και 2 μηχανών).

Τα 42 θύματα στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν: 20 πεζοί, 15 οδηγοί & επιβάτες μοτοσυκλέτας, ενώ σε μικρότερο ποσοστό ακολουθούν οι οδηγοί και επιβάτες Ι.Χ. (5) και ποδηλάτες (2).

Στους 12 νεκρούς περιλαμβάνονται: 8 πεζοί, 3 οδηγοί και επιβάτες μοτοσυκλέτας, και 1 οδηγός Ι.Χ.

Στα παραπάνω προστίθενται: ένα πολύνεκρο (παράσυρση μηχανής από οδηγό Ι.Χ. - 2 νεκροί) και δύο με διπλές παρασύρσεις πεζών, με θάνατο του ενός και τραυματισμό του άλλου.

Κάποιοι από τους τραυματισμούς είναι βαρύτατοι, όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, ακρωτηριασμοί, ενώ πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι στην εντατική (με άγνωστη σε μας έκβαση).

Εντυπωσιακή, επίσης, είναι η ύπαρξη παιδιών και εγκύων ανάμεσα στα θύματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα 28 από τα 39 περιστατικά (72%) συνέβησαν σε δρόμους μέσα στον αστικό ιστό, γεγονός που μαρτυρά τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσονται εντός αυτού και επιτάσσει τη θέσπιση του ορίου ταχύτητος των 30 km και την αυστηρή επιτήρησή του».

Από τους 39 δράστες τώρα, μόνον δύο παραδόθηκαν μόνοι τους λίγες ώρες μετά το συμβάν. Οι υπόλοιποι περίμεναν να παρέλθει το αυτόφωρο, γεγονός που συμπίπτει χρονικά με την αδυναμία ανίχνευσης αλκοόλ στο αίμα, μιας και αυτό έχει μεταβολιστεί.

Για το αδίκημα της εγκατάλειψης τραυματία σε όλες τις περιπτώσεις ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΚΟΚ.

Σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκαν επίσης διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τους 10 από τους 12 θανάτους. Σε βαθμό πλημμελήματος για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια είναι όλες οι διώξεις που ασκήθηκαν για τραυματισμούς.

Με βάση αυτές τις κατηγορίες, όλοι οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν τους αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης.

Ο Πανελλαδικός Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα” αναφέρει επίσης: «Ο “SOS Τροχαία Εγκλήματα” καλεί κάθε πολίτη και συλλογικότητα που αρνείται τις “αξίες” του αγριανθρωπισμού να υποστηρίξει την προσπάθεια για την κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ.

Να διώκονται όσοι εγκαταλείπουν τα θύματά τους για κακούργημα, όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας (άρθρο 306).

Να ισχύσει και για τους δράστες που αποφεύγουν να παρουσιαστούν το άρθρο του ΚΟΚ, που ορίζει πως όποιος αρνείται να υποβληθεί σε αλκοτέστ θεωρείται ότι έχει συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 1,1gr/L.

Να αφαιρείται άμεσα η άδεια οδήγησης σε όσους εγκαταλείπουν τα θύματά τους.

Μερικά πράγματα θα μπορούσαν να λυθούν απλά, αλλά βέβαια χρειάζεται κάποιος να θέλει να τα λύσει»...

ΥΓ: Αυτοί που πιστεύουν πως η πρόβλεψη στον νέο Ποινικό Κώδικα, ότι καταδίκες για πλημμελήματα πάνω από τρία χρόνια θα εκτίονται, ας διαβάσουν την απόφαση του Εφετείου Βόλου για υπόθεση τραυματισμού και εγκατάλειψης οδηγού μηχανής (ντελίβερι) από οδηγό Ι.Χ. υπό την επήρεια αλκοόλ, που μείωσε την αρχική ποινή 32 μηνών (με αναστολή) σε 10 μήνες!!! Για να μην πέφτουμε συνέχεια απ’ τα σύννεφα.

Τα 11 θανατηφόρα τροχαία με εγκατάλειψη

Κυριακή 5 Ιανουαρίου: Στη Θεσσαλονίκη, νωρίς το απόγευμα, οδηγός Ι.Χ. πέρασε πάνω από 28χρονο άνδρα που είχε πέσει στο δρόμο - χτυπημένος από χούλιγκαν - με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει. Η οδηγός εγκατέλειψε το σημείο και το θύμα αβοήθητο.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου: Στο Κιλκίς, βράδυ, στο 2ο χιλιόμετρο Γερακαρίου-Δίβουνου, Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 44χρονος συγκρούστηκε με φορτηγό, ο 56χρονος οδηγός του οποίου τραυματίστηκε σοβαρά και κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Ο οδηγός του πρώτου οχήματος εγκατέλειψε πεζός τον χώρο, αφήνοντας αβοήθητο το θύμα, αλλά εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου: Στη Χαλκηδόνα, ξημέρωμα, πεζός 30 ετών, κάτοικος της περιοχής, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.Το θύμα εγκαταλείφθηκε αβοήθητο από τον δράστη.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου: Στον δρόμο Λάρισας-Καρδίτσας, το βράδυ, αυτοκίνητο που κινούταν στο ρεύμα προς Καρδίτσα παρέσυρε 48χρονο πεζό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του και στη συνέχεια τον εγκατέλειψε αβοήθητο στην άσφαλτο.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου: Στη Γλυφάδα, ξημερώματα, 40χρονος οδηγός Ι.Χ. 7.000 κυβικών εκατοστών, 505 ίππων, με τελική ταχύτητα 320 χλμ./ώρα, τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα τραυμάτισε θανάσιμα 25χρονο οδηγό μηχανής. Στη συνέχεια μαζί με τη συνοδό του εγκατέλειψε το θύμα αβοήθητο. Ο οδηγός εμφανίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 22/2 και αφέθηκε ελεύθερος. Δύο ημέρες μετά εμφανίστηκε και η συνοδηγός.

Κυριακή 8 Μαρτίου: Στην Εύβοια, 7:30 το πρωί στον δρόμο Χαλκίδας-Αιδηψού, κοντά στα Ψαχνά 32χρονος οδηγός Ι.Χ. παρέσυρε και χτύπησε μηχανάκι το οποίο προπορευόταν και στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες που πήγαινα στη δουλειά τους. Τους τραυμάτισε θανάσιμα και τους δύο και τους εγκατέλειψε. Αργότερα την ίδια ημέρα ο οδηγός παραδόθηκε στο οικείο Α.Τ. Διρφύων-Μεσσαπίων.

Τρίτη 14 Απριλίου: Στον Ορχομενό, οδηγός Ι.Χ., τρέχοντας με υπερβολική ταχύτητα, τραυμάτισε θανάσιμα 35χρονο πεζό που πάνω στο πεζοδρόμιο κλάδευε ένα δέντρο. Ο δράστης εγκατέλειψε το θύμα του και κρύφτηκε σπίτι του, όπου συνελήφθη αργότερα.

Σάββατο 25 Απριλίου: Στην Άρτα, το πρωί στην επαρχιακή οδό Άρτας-Κορωνησίας (στο ύψος της Ανέζας), οδηγός Ι.Χ. παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα ηλικιωμένο πεζό τον οποίο εγκατέλειψε. Ο δράστης συνελήφθη το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Τρίτη 12 Μαΐου: Στα Εξαμίλια Κορινθίας, απόγευμα, οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ με υπερβολική ταχύτητα τραυμάτισε θανάσιμα 15χρονο πεζό, ενώ τραυμάτισε ελαφρά και τη μητέρα του. Ο δράστης εγκατέλειψε τα θύματά του και κρύφτηκε σπίτι του, όπου συνελήφθη λίγο αργότερα.

Δευτέρα 13 Μαΐου: Στη Μαλακάσα, γύρω στις 22:00, στον παράδρομο της εθνικής οδού, οδηγός Ι.Χ. παρέσυρε και εγκατέλειψε έναν άνδρα 25 ετών από το Κογκό, τον οποίο τραυμάτισε θανάσιμα, και μια 30χρονη από το Καμερούν, η οποία τραυματισμένη μεταφέρθηκε στον “Ευαγγελισμό”.

Τετάρτη 27 Μαΐου: Στη Θεσσαλονίκη, στον Εύοσμο, στις 0:40 στην οδό Ακαδήμου, παραπλεύρως της περιφερειακής, οδηγός Ι.Χ. τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατέλειψε 45χρονο πεζό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News