Αγγέλα Δουλγεράκη

Βήμα σωτηρίας για την Κεραλιμανιώτισσα

Την απόφαση για την χρηματοδότηση ύψους 190.000 ευρώ για την αποκατάσταση του ιστορικού Ιερού Ναού της Παναγίας Κεραλιμενιώτισσα στην περιοχή της Ψαρής Φοράδας του Δήμου Βιάννου, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Συγκεκριμένα προβλέπονται :· Αποξήλωση του τσιμεντένιου δαπέδου και πλακόστρωση του με πωρολιθικές πλάκες· Καθαρισμός και αποκατάσταση στις εξωτερικές και εσωτερικές τοιχοποιίες· Αντικατάσταση των κουφωμάτων· Τοποθέτηση φωτιστικών εντός και εκτός του ναού· Στεγάνωση της στέγης· Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Για βήμα σωτηρίας του ιστορικού – Θαυματουργού ναού κάνουν λόγο στον 98.4 τόσο ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης όσο κι ο Εφημέριος πατήρ Νικόλαος Δουλγεράκης.

Όπως ο πρώτος αναφέρει μάλιστα απαιτείται ένα ενδιάμεσο διάστημα 6-8 μηνών για την εγκατάσταση εργολάβου, αλλά με την πρόθεση ο χρόνος αυτός να συντομευτεί όσο περισσότερο γίνεται καθώς η κατάσταση του μνημείου βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Ο εφημέριος της Ψαρής Φοράδας εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στο αίσθημα ικανοποίησης της τοπικής κοινωνίας αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου – Βιάννου για την εξέλιξη.

Η χρηματοδότηση του έργου υπογράφηκε παρουσία  παρουσία του Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλου Μπαριτάκη, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλικής Συθιακάκη, και του Εφημέριου της περιοχής π. Νικόλαου Δουλγεράκη.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο ναός παραμένει κλειδωμένος με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την ασφάλεια των πιστών καθώς στο εσωτερικό του φέρει στηρίγματα μετά την αποκόλληση του Σφηνοειδούς Λίθου.

«Η Παναγία Κεραλιμενιώτισσα αποτελεί μοναδικό χριστιανικό μνημείο που συνδέεται με πλήθος θρύλων και παραδόσεων. Πρόκειται για ναό κτισμένο το 855 αφιερωμένος στην Παναγία, ανάμεσα στο χωριό Καλάμι και στον οικισμό Ψαρή Φοράδα, του Δήμου Βιάννου. Το κτίσμα έχει υποστεί μεγάλες φθορές από το χρόνο και την εγκατάλειψη με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να διαπερνούν την τοιχοποιία και τη στέγη. Η απόφαση για την αποκατάσταση του ναού και του περιβάλλοντος χώρου, θα προστατέψει το μνημείο και θα αναδείξει περαιτέρω την μακραίωνη ιστορία του. Με βάση την μελέτη οι προτεινόμενες παρεμβάσεις (με υποδείξεις και την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας) συμβάλλουν στην εξυγίανση και στην ανάπλαση του μνημείου, μάρτυρα της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποδίδοντας στους πιστούς αλλά και ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο, αφενός ένα χριστιανικό ναό σύμβολο, και αφετέρου ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με όλες τις αξίες που αυτό εκφράζει.

Με την συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα γίνει η αποκατάσταση του Ιερού ναού της Παναγίας της Κεραλιμενιώτισσας καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου» επισημαίνεται από την πλευρά της Περιφέρειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια