Αγγέλα Δουλγεράκη

Γενιές... οι «ασφαλισμένοι μαθουσάλες»

Τον όρο τοποθέτησε στο τραπέζι του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου ο  καθηγητής Εργατικού Δικαίου και Επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον 98.4 όταν του ζητήθηκε ένα πρώτο σχόλιο αναφορικά με το αυτό.

Ο καθηγητής είπε ότι σε μία πρώτη ανάγνωση, τα  αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου, φαντάζουν περισσότερα από τα θετικά.

Πως όσοι δεν διαθέτουν 9.000 ένσημα μάλλον δεν θα δουν ποτέ στη ζωή τους αύξηση κι όσο περισσότερο απομακρύνονται από αυτό το όριο και γίνονται «ασφαλισμένοι μαθουσάλες» μέχρι 45 και 50 χρόνια ασφάλισης τότε θα πάρουν αξιοπρεπή σύνταξη.

Μίλησε για το ακραίο δόγμα που διατρέχει αυτό το νομοσχέδιο και τον κρατάει μέχρι τον τάφο ώστε να έχει αξιοπρεπή σύνταξη, ενώ απέρριψε τις δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση περί βιώσιμου ασφαλιστικού μέχρι το 2070.

«Και το 2012  ο Γ. Βρούτσης μιλούσε για βιώσιμο ασφαλιστικό μέχρι το 2060 αλλά πήρε 26 δις από τους συνταξιούχους, το 2016  ο Γ. Κατρούγκαλος πήρε 24 δις και επανέρχεται ο Γ. Βρούτσης μιλώντας για βιωσιμότητα μέχρι το 2070, άρα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.

 
Σκληρή επίσης η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το νέο ασφαλιστικό επιβαρύνει το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και των ήδη συνταξιούχων” .

Σε γραπτή δήλωσή της αναφέρει:

Με επικοινωνιακό θόρυβο επιχειρεί να θολώσει την πραγματικότητα και καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Από θέση ευθύνης και προς ενημέρωση των πολιτών επαναλαμβάνουμε:
Mε το νέο ασφαλιστικό, τα χρήματα που θα δοθούν για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα από αυτά που δόθηκαν το 2019. Μέρος αυτού του μικρότερου ποσού θα δοθεί επιλεκτικά σε αυξήσεις για λίγους των ανώτερων κλιμακίων, αλλά όχι στις χαμηλές συντάξεις. Η 13η σύνταξη καταργείται αφαιρώντας εισόδημα ίσο με μία σύνταξη το χρόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για τις εισφορές:

Με το νέο ασφαλιστικό, το 90% τον ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει εισφορές αυξημένες κατά 20%. Συγχρόνως θεσμοθετείται ένα απολύτως άδικο σύστημα κλάσεων όπου ένας επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 ευρώ το χρόνο θα πληρώνει τα ίδια με έναν που έχει 70.000 ευρώ το χρόνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια