Στο Υπουργείο Πολιτισμού η «Κεραλιμανιώτισσα»

Κρήτη
Στο Υπουργείο Πολιτισμού η «Κεραλιμανιώτισσα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενήμερη η Υπουργός για την κατάσταση του Ιερού Ναού, μετά το ρεπορτάζ του 98.4 και της εφημερίδας Νέα Κρήτη.

Με νέες υποσχέσεις βουλευτών και τοπικών φορέων επιχειρείται η σωτηρία – αν ακόμα προλαβαίνουμε – του ιστορικού Ιερού Ναού της Παναγίας Κεραλιμανιώτισσας στην Ψαρή Φοράδα του Δήμου Βιάννου.

 Ο εφημέριος, το εκκλησιαστικό συμβούλιο και η κοινότητα αποφάσισαν λόγω της  κτιριακής κατάστασης του Ναού να βάλουν λουκέτο για τον κίνδυνο κατάρρευσης  τμήματος του, και την αποφυγή τραυματισμού κάποιου προσκυνητή. Έντονη η αγανάκτηση κι ο φόβος του πατήρ Νικόλαου Δουλγεράκη που πλήρωνε ακόμα κι από την τσέπη του τα μεταφορικά αρχαιολόγων το 2018 για να δουν από κοντά τις ανάγκες του Ιερού Ναού.

Υπενθυμίζεται ότι οι όποιες προσπάθειες των τοπικών φορέων έχουν πέσει μέχρι σήμερα στο κενό με την κωλυσιεργία και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες να αποβαίνουν σε βάρος του μνημείου, με το μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Μάνο Νικολουδάκη να μιλά για μετακίνηση του σφηνόλιθου από το θόλο και ρηγματώσεις στους τοίχους της εκκλησίας.

Με τη δημοσιοποίηση του θέματος από τον 98.4 και την εφημερίδα Νέα Κρήτη Βουλευτές και Περιφέρεια πιέζουν εκ νέου προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης των όποιων ενεργειών για τη σωτηρία του μνημείου, όπως και πριν από λίγους μήνες.

Ο Βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης είπε ότι ο φάκελος τη Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στο γραφείο της προϊσταμένης της Αρχαιολογίας στο Ηράκλειο  και προέτρεψε τους κατοίκους της περιοχής 13 Ιανουαρίου να βρίσκονται όλοι εδώ, ζητώντας παράλληλα την εξέταση του θέματος από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας ακόμα κι εντός Ιανουαρίου.

Στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το θέμα από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη όπως ο ίδιος με παρέμβαση του είπε στον 98.4 και το αίτημα το θέμα να διευθετηθεί άμεσα.

Σε έγγραφη επίσης αναφορά του επισημαίνει:

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νέα Κρήτη (Τρίτη 7/1/20), ο ναός που χτίστηκε το 855 μεταξύ του χωριού Καλάμι και της Ψαρής Φοράδας, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον χρόνο, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να περνούν στο εσωτερικό του και να δημιουργούν ρηγματώσεις που μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα. Τα έργα προστασίας και αποκατάσταση του ναού πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και γι’ αυτό απαιτούνται ενέργειες από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ενώ γνωρίζει το ζήτημα, μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης ζητάει ενημέρωση από την αρμόδια Υπουργό Λίνα Μενδώνη για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του ιστορικού ναού».

Τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη να χρηματοδοτήσει άμεσα τις εργασίες αποκατάστασης του Ναού, εφόσον εγκριθούν οι μελέτες από την Αρχαιολογία μετά τις μικρές παρατηρήσεις- διορθώσεις που έγιναν, μετέφερε μέσω του σταθμού ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News