Ηράκλειο χωρίς «Μαγεία»

Απόψεις
Ηράκλειο χωρίς «Μαγεία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφημένο, άγευστο, άκομψο και χωρίς τη ζεστασιά των γιορτινών ημερών το Ηράκλειο επιχειρεί να σώσει, αλλά μάταια, τα προσχήματα.

 Λες και ξεμείναμε από ιδέες, λες και οι πινελιές είναι «ασχήμια» λες κι η χαρά των χρωμάτων είναι προνόμιο άλλων. Λες και τα πινέλα της «μαγείας» των ημερών έσπασαν. Λες και τα λαμπιόνια έσπασαν.

Περίμενα μέχρι τέλους, παραμονή Χριστουγέννων στην κορύφωση της μεγάλης γιορτής, κι ακολούθως μέχρι σήμερα 30 του Δεκέμβρη, προπαραμονή  Πρωτοχρονιάς  να δω και να ζήσω αυτό που μου υποσχέθηκαν, να ομορφύνουν λίγο την καταθλιπτική, δύσκολη καθημερινότητα μας. Μάταια.

Στη γειτονιά μου και στη συνοικία μου, τα μόνα λαμπιόνια που έδιναν χαρά, ήταν αυτά που οι επιχειρηματίες τοποθέτησαν στα καταστήματά τους. Οι φανοί ασφαλείας στα σημεία όπου έσκαβαν οι εργολάβοι. Τα φωτισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών. Μας Άφησαν!

Στο κέντρο της πόλης βλέπεις από μακριά την προσπάθεια των εμπόρων να στολίσουν  και να προσελκύσουν κόσμο. Αναγνωρίζεις από μακριά τον πόνο τους και την προσπάθεια τους να καλύψουν με αυτό τον τρόπο την έλλειψη ζεστασιάς και φινέτσας, την επιθυμία τους (κατά πολλούς) να επαναφέρουν τη «μαγεία» του Ηρακλείου του χθες, που όσοι θέλουν να θυμούνται  ήταν… άλλη. Πόσο άχρωμο!

Οι χρωματισμοί μπερδεύονται άτσαλα, η αρμονία απούσα, τα διακοσμητικά λες και δεν είχαν τι να τα κάνουν. Τόσο Άκομψο!

Κι αν δεν ήξερα πως υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, κι αν δεν ήξερα πως υπάρχουν επαγγελματίες  που θα μπορούσαν να δώσουν τα φώτα τους, θα έλεγα εντάξει.

 

Μα εμείς ξέρουμε, μπορούμε, θέλουμε να βάλουμε λίγη «χρυσόσκονη», να ομορφύνουμε τη ζωή μας.

Εσείς επιλέγετε για μας, χωρίς εμάς, άλλα. Να ξέρετε όμως πως λαχταρώ να έχω κι εγώ στην πόλη μου την ομορφιά που είδα μόνο από τον τηλεοπτικό φακό σε πολλές πόλεις της χώρας μου, ορεινά χειμερινά τουριστικά θέρετρα ακόμα κοντά στα σύνορα, πολύ πιο φτωχά από το δικό μου τόπο, το δικό μου Δήμο.

Εύχομαι η «μαγεία» των ξεχασμένων σας παιδικών χρόνων να επιστρέψει και να γεμίσει τα μάτια σας από κείνες τις ζεστές εικόνες των σπιτικών σας κι των δρόμων μας.

Καλή Πρωτοχρονιά! Καλή Χρονιά!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News