default-image

Παχύσαρκος μας προκύπτει ο αγροτικός πληθυσμός

Απόψεις
Παχύσαρκος μας προκύπτει ο αγροτικός πληθυσμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιστός στο δυτικό τρόπο ζωής και διατροφής φαίνεται ότι είναι ο αγροτικός πληθυσμός στη χώρα μας, καθώς ασκείται ελάχιστα και σε μεγάλο ποσοστό δεν ακολουθεί το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο.

Το αποτέλεσμα είναι οι αγρότες να εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, τα οποία συναγωνίζονται και συχνά ξεπερνούν τα αντίστοιχα των κατοίκων των πόλεων που εκ των πραγμάτων βιώνουν περισσότερο το άγχος του «δυτικού τρόπου ζωής».

 Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της πενταετούς μελέτης PERSEAS (Ρrospective Evaluation of Vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Study), την οποία σχεδίασαν και διενήργησαν επιστήμονες της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα, στην Ελαφόνησο Λακωνίας, όπως δημοσιεύτηκε.

 Αντικείμενο της μελέτης ήταν η διαχρονική καταγραφή των μεταβολών των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε δείγμα κλειστού τύπου πληθυσμού.

Η μελέτη διεξήχθη την περίοδο 2012-2016, με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Δήμου Ελαφονήσου.

 Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως το 36% των συμμετεχόντων είναι παχύσαρκο. Το 25,1% είχε υψηλή χοληστερόλη, το 52,1% υπέρταση και το 8,7% σακχαρώδη διαβήτη.

 Μόλις το 22,9% των κατοίκων δήλωσε ότι έχει κάποιας μορφής σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα (ή 150 λεπτά την εβδομάδα), όπως συνιστούν οι ειδικοί ως το κατώτατο όριο για άσκηση, και το 34,7% είναι καπνιστές.

 Αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες μόλις το 14,2% των συμμετεχόντων κατανάλωνε 2-3 φρούτα την ημέρα (σύμφωνα με τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής), και το 6% κατανάλωνε 2-3 σαλάτες καθημερινά.

Ευτυχώς το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό στο τραπέζι των κατοίκων της Ελαφονήσου (96,1% δήλωσαν ότι καταναλώνουν καθημερινά), ενώ το 40,3% δήλωσε ότι καταναλώνει από τρεις έως 6 φορές την εβδομάδα ψάρι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News