Απαραίτητη η καταγραφή της περιουσίας μας στο κτηματολόγιο

Απόψεις
Απαραίτητη η καταγραφή της περιουσίας μας στο κτηματολόγιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξίσου αναγκαίος κι ο έλεγχος.

Τέλος του χρόνου λήγει η άτυπη προθεσμία για την κτηματογράφηση σε Πέντε Δήμους του Ηρακλείου αλλά και στο Λασίθι, υπενθυμίζει η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων όπως και τέλος του 2020 λήγει η προθεσμία για τον επανέλεγχο καταγραφής της περιουσίας μας στο κτηματολόγιο Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Αράπογλου στον 98.4 τα παραπάνω θεωρούνται απαραίτητα για την κατοχύρωση της περιουσίας μας.

 Η ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρει συγκεκριμένα:

«Για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης, που βρίσκονται στους δήμους της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου και στο νομό Λασιθίου, έχει δοθεί σιωπηρή παράταση για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως τις 31-12-2019. Μέχρι τότε μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές αυτές, να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους χωρίς να τους επιβληθούν πρόστιμα και αν ακόμα δεν έχουν εξασφαλίσει βεβαίωση εμπρόθεσμης εμφάνισης μέχρι τις 31-10-2019. Υπενθυμίζουμε ότι για να δηλωθούν σωστά τα ακίνητα, πρέπει η δήλωση να συνοδεύεται από τοπογραφικό που έχει γίνει με το σύστημα ΕΓΣΑ 87 που είναι το σύστημα του Κτηματολογίου ή με δήλωση συντεταγμένων που έχουν ληφθεί και υπογραφτεί από τοπογράφο ή πολιτικό μηχανικό. Συντεταγμένες που έχουν ληφθεί με άλλο τρόπο (κινητά τηλέφωνα, GPS χεριού κλπ.) παρουσιάζουν σημαντικές αποκλείσεις.

Όσον αφορά τα ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, που στεγάζεται στην παραλιακή λεωφόρο Ηρακλείου, τα οποία βρίσκονται στο Δήμο Ηρακλείου στα παλιά διοικητικά του όρια (πόλη Ηρακλείου, Φορτέτσα, Βασιλειές, Σύλλαμος, Αθάνατοι, Κνωσσός, Μαλάδες, Φοινικιά κλπ), θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους εάν δεν έχουν πάρει αντίγραφα κτηματολογικών φύλλων μετά τις 2-12-2010, που άρχισε η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου, να το κάνουν, για να ελέγξουν αν οι εγγραφές τους είναι σωστές. Τα κτηματολογικά φύλλα που έχουν εκδοθεί πριν την ημερομηνία αυτή δεν ισχύουν. Αυτά τα εξέδιδε η ανάδοχος εταιρία, για να υποβληθούν ενστάσεις διόρθωσης. Επίσης για να είναι σίγουροι οι ιδιοκτήτες, ότι το ακίνητό τους είναι δηλωμένο σωστά στους χάρτες του Κτηματολογίου

πρέπει να το ελέγξουν με τοπογράφο ή πολιτικό μηχανικό, γιατί κατά το στάδιο των αρχικών δηλώσεων, ελάχιστοι ιδιοκτήτες προσκόμιζαν τοπογραφικά ή συντεταγμένες βάσει του συστήματος ΕΓΣΑ 87. Η προθεσμία για να γίνουν οι διορθώσεις έληγε στις 31-12-2026 και συντμήθηκε και θα λήξει στις 31-12-2020.

Μέχρι τότε: α) πρέπει να δηλωθούν και τα αδήλωτα ακίνητα που είναι άγνωστου ιδιοκτήτη, τα οποία μετά τη λήξη της προθεσμίας θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και β) όσοι έχουν κτίσει οικοδομές σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα να ανεξαρτητοποιήσουν το οικόπεδο και να τακτοποιήσουν την αυθαίρετη οικοδομή για να μπορούν να τη μεταβιβάσουν είτε στα παιδιά τους είτε σε τρίτους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News