Κ. Μουτζούρης: Ασήκωτο το προσφυγικό βάρος για τα νησιά του Β. Αιγαίου

Ελλάδα
Κ. Μουτζούρης: Ασήκωτο το προσφυγικό βάρος για τα νησιά του Β. Αιγαίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητάμε ισοκατανομή. Οι νησιώτες είναι φοβισμένοι γιαυτά που συμβαίνουν.

Μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών και μεγάλη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου, χθες βράδυ.

Οι αναταραχές ξεκίνησαν με τη συμπλοκή μεταξύ Αφγανών και Σύριων το απόγευμα στο κέντρο της πόλης της Σάμου. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός τριών Σύρων με αιχμηρά αντικείμενα και η μεταφορά τους στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται.

Ακολούθησαν: η γενίκευση των επεισοδίων και η μεταφορά τους μέσα στον καταυλισμό με αποτέλεσμα τη φωτιά.

Επίσης κάτοικοι της Λέσβου - καταγόμενοι οι περισσότεροι από τα χωριά Πέτρα και Mόλυβος - παρεμπόδισαν το πλοίο Open Arms της οργάνωσης «Proactiva», να προσεγγίσει το λιμάνι της Σκάλας Συκαμνιάς.

Το Open Arms μέχρι πρόσφατα επιχειρούσε στη Μεσόγειο, σώζοντας μετανάστες που είχαν ναυαγήσει ανοιχτά της Λιβύης και μεταφέροντάς τους στην Ιταλία – κυρίως στην Λαμπεντούζα - και την Ισπανία.

«Για τις εθνοτικές διαφορές των οικονομικών μεταναστών που εγκλωβισμένοι και πιεσμένοι βρίσκονται στα Ελληνικά νησιά, τις αργές διαδικασίες παροχής ασύλου, την εγκατάλειψη του προσφυγικού από την Ε. Ε και τους φόβους των νησιωτών», μίλησε στον 98.4 ο Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

«Τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος» επισημαίνει. «Πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αποσυμφωρηθούν. Έχουν ταυτιστεί με τους πρόσφυγες κι αυτό λειτουργεί σε βάρος της οικονομίας τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News