Δίπλα σε 60.788 παιδιά το χαμόγελο του παιδιού

Απόψεις
Δίπλα σε 60.788 παιδιά το χαμόγελο του παιδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 60.788 παιδιά και τις οικογένειές τους το Α΄ εξάμηνο του 2019

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, παρουσιάστηκε ο απολογισμός έργου των δράσεων του Οργανισμού για το 1ο εξάμηνο του 2019.

Φέτος, η ανακοίνωση του αριθμού των παιδιών που υποστηρίχτηκαν πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι για παιδιά του Οργανισμού στα Μελίσσια ενώ πλαισιώθηκε από ιστορίες και πραγματικά περιστατικά που απέδωσαν με τρόπο άμεσο και βιωματικό το πολυδιάστατο έργο του Οργανισμού στους 4 βασικούς πυλώνες δράσεων για παιδιά θύματα Βίας, παιδιά με προβλήματα Υγείας, Εξαφανισμένα παιδιά και παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση Φτώχειας.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι νέες δράσεις/πρωτοβουλίες του Οργανισμού κατά το Α΄ εξάμηνο του 2019 όπως, η έναρξη λειτουργίας του Πανελλήνιου Κέντρου Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής φροντίδας και του 1ου σταθερού Πολυϊατρείου (Παιδιατρικό, Οφθαλμολογικό, Ωτορινολαρρυγγολογικό) στο κέντρο της Αθήνας,  η συνέχιση της πανελλαδικής εκστρατείας «Μένει Μυστικό» κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών μέσα από τη διοργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, η πρωτοβουλία υλοποίησης πανελλαδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων  σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών εξαφάνισης παιδιών και τέλος την έναρξη χώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στις εγκαταστάσεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με 505 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, 3.363 ενεργούς εθελοντές, με σεβασμό και καθημερινή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και με την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του κόσμου και των εταιρειών που βρίσκονται διαχρονικά στο πλευρό του κατάφερε και το 1ο εξάμηνο του 2019 να προσφέρει σταθερές και ποιοτικές υπηρεσίες με στόχο την ευημερία όλων των παιδιών και των οικογενειών στην Ελλάδα χωρίς καμία διάκριση και ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκεύματος ή άλλου κριτηρίου.

«Πάντα με σεβασμό στους θεσμούς, με αδιαπραγμάτευτη τη διαφάνεια, τη συνέπεια, τη λογοδοσία και την ποιότητα της δουλειάς μας καταφέραμε με την πολύτιμη υποστήριξη των πολιτών και των εταιρειών που μας εμπιστεύονται να στηρίξουμε 60.788 παιδιά και τις οικογένειές τους το 1ο εξάμηνο του 2019. Καταφέραμε να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά στο σύνολο των αιτημάτων που δεχτήκαμε για παιδιά και οικογένειες που βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο ή σε ανάγκη. Και, κυρίως, πιστοί στη φιλοσοφία και στο όραμά μας καταφέραμε να καλύψουμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών όχι μέσα από ευκαιριακές δράσεις και υπηρεσίες, αλλά ολιστικές δράσεις και υποδομές που διασφάλισαν τη ευημερία ευάλωτων παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς πίσω από τα νούμερα τα οποία  ανταποκρίνονται σε μια στατιστική απεικόνιση υπάρχει σταθερά η άμεση και εκτεταμένη κινητοποίηση των ανθρώπων μας με στόχο το Χαμόγελο κάθε παιδιού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος.  

Προβάλλοντας το μήνυμα ότι πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένα παιδί, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου προσωπικό του Οργανισμού που εργάζεται στην πρώτη γραμμή και οικογένειες που ωφελήθηκαν από συγκεκριμένες δράσεις παρουσίασαν πραγματικές ιστορίες/μαρτυρίες αναδεικνύοντας με τον πιο εύστοχο τρόπο την αποστολή και τις υπηρεσίες του Οργανισμού που υλοποιήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο προς όφελος των 60.788 παιδιών.

Πιο αναλυτικά, βάσει των στατιστικών στοιχείων για το Α’ εξάμηνο 2019:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Βίας:

  • Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 117.215 τηλεφωνικές κλήσεις με το 29% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο.

    ● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 321 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών για 623 παιδιά. Τα 234 παιδιά ήταν παιδιά 0-6 ετών. Για 315 παιδιά οι καταγγελίες αφορούσαν την παραμέληση/εγκατάλειψη παιδιών ενώ για 108 παιδιά ο θύτης ήταν η «μητέρα».

    ● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111» δέχτηκε 3.186 τηλεφωνικές κλήσεις.

    ● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111» παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων σε 2.436 άτομα. Σε ποσοστό 18,4% οι καλούντες απευθύνθηκαν στον οργανισμό για προβλήματα στις σχέσεις της οικογένειας.

    ● Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 24.449 παιδιά στο πλαίσιο 510 επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.

    ● Πραγματοποιήθηκαν 88 επιτόπιες παρεμβάσεις για 131 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 34% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

    ● Δέχτηκε 55 αιτήματα για φιλοξενία 84 παιδιών σε κίνδυνο. Στο 45,3% ο λόγος του αιτήματος αφορούσε παιδιά σε παραμέληση.

    ● Συνολικά 278 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 Σπίτια του Οργανισμού πανελλαδικά. Το Α’ εξάμηνο 2019 ήρθαν 30 παιδιά.

    ● 60 πλέον ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τον Οργανισμό, ενώ σπουδάζουν κι εργάζονται.

    ● 280 παιδιά έλαβαν 22.141 ώρες διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών από τη διεπιστημονική ομάδα που στελεχώνει «Το Σπίτι του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης:

  • Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 659 παιδιά, 847 γονείς και κηδεμόνες και 836 εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο 87 επισκέψεων πανελλαδικά.

    ● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 4.495 τηλεφωνικές κλήσεις.

    ● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 59 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο βρέθηκαν τα 51 (83,5%) παιδιά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί με προβλήματα Υγείας:

  • Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής (Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», Ακουoλογική/Οφθαλμολογική μονάδα και Οδοντιατρική/Παιδιατρική μονάδα) εξέτασε δωρεάν 11.515 παιδιά πανελλαδικά, πραγματοποιώντας 23.680 προληπτικές ιατρικές/οδοντιατρικές εξετάσεις. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάστηκε με 144 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και οδοντιάτρους σε όλη την Ελλάδα που εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά.

    ● Πραγματοποίησε διακομιδές 1.462 νεογνών και παιδιών, ανταποκρινόμενο σε 2.993 σήματα και διανύοντας 300.883 χιλιόμετρα! Από τα 1.462 παιδιά, τα 258 ήταν νεογνά και βρέφη.

    ● Υποστηρίχτηκαν 870 παιδιά με προβλήματα υγείας και ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε σε 5.435 αιτήματα. Από το σύνολο των 870 παιδιών τα 379 ήταν ανασφάλιστα!

    ● 4.935 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά μέσα από 8.718 δράσεις σε 11 νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

    ● 294 παιδιά δέχτηκαν τις υπηρεσίες του προγράμματος «Παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία» στο πλαίσιο 1.718 επισκέψεων κατ΄οίκον.

    ● 3 οικογένειες, τα παιδιά των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά και χρόνια προβλήματα Υγείας φιλοξενήθηκαν στα δύο κατάλληλα διαμορφωμένα διαμερίσματα του Οργανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί που ζει ή απειλείται να βρεθεί σε συνθήκες φτώχειας:

  • Στήριξε πανελλαδικά 9.445 παιδιά και τις οικογένειές τους που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας. Από το σύνολο των παιδιών, τα 1.147 υποστηρίχθηκαν για πρώτη φορά. Σε ποσοστό 78,40% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχόλησης σε επισφαλή εργασία.

    ● Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα έμειναν 45 παιδιά. Το 84,4% των παιδιών συμμετείχαν στη δράση λόγω κοινωνικών αιτιών.

Παράλληλα, 2.312 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά στον παιδότοπο του οργανισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών - Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τέλος, 846 παιδιά επισκέφθηκαν και συμμετείχαν σε παρεμβάσεις στο 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας, «Οδυσσέας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News