Αγγέλα Δουλγεράκη

Δ. Βρύσαλης: Στο ΠαΓΝΗ ασθενείς φέρνουν ανεμιστήρες από το σπίτι τους

Το σωματείο εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας αλλά και εργασίας που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες σε κλινικές του νοσοκομείου, εξαιτίας 6 συστημάτων κλιματισμού που βγήκαν εκτός λειτουργίας.

Όπως καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές, «ο ιδρώτας στάζει από το μέτωπο», ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς μεταφέρουν τους ανεμιστήρες από το σπίτι τους.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης στον 98.4 πρόβλημα έχουν οι κλινικές: νευροχειρουργική, παθολογική, ογκολογική, νεφρολογική και γαστρεντερολογική.

Η διοίκηση του νοσοκομείου από την πλευρά της όταν ζητήθηκε η θέση της είπε ότι απαντήσει μέσω ανακοίνωσης.

Το Σωματείο συγκεκριμένα αναφέρει: « Έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη εκσυγχρονισμού μηχανημάτων λόγω παλαιότητας και παράλληλα της όποιας συντήρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η εκ των υστέρων έγκριση πίστωσης για την προμήθεια 6 κεντρικών συστημάτων κλιματισμού μόλις στις 12/6 δεν αναιρεί τις ευθύνες ούτε εξασφαλίζει την άμεση λύση του προβλήματος.


Αποφεύγουν να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για την αντικατάσταση - ανανέωση - επισκευή των κλιματιστικών συστημάτων, αν και γνωρίζουν τις συνέπειες στην υγεία των ασθενών και αυτό γίνεται μόνο όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι  και στην καταπόνηση των εργαζομένων. Ιδιαίτερα μάλιστα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως στο ΠαΓΝΗ, δεν διαθέτουν δημόσιους χώρους όπου θα μπορούσαν να βρουν έστω προσωρινά ανακούφιση οι πολίτες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κλιματισμό.


Χαρακτηριστικό είναι ότι η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ. την τριετία 2017 – 2019, και προστίθεται στις  περικοπές των προηγούμενων  κυβερνήσεων. Ακόμη και ο πρώτος «μεταμνημονιακός κρατικός προϋπολογισμός (για το 2019) μειώνει τη χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ενώ διατηρεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ. ετησίως.


Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτελέσματα έλλειψη φαρμάκων-υλικών και ανεπαρκή συντήρηση μηχανημάτων.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού του Νοσοκομείου. Να σταματήσει η καταπόνηση των εργαζομένων και η επιβάρυνση της υγείας των ασθενών.

-Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

 

Σε απάντηση της η Διοίκηση του ΠαΓΝΗ αναφέρει:
«Απαντώντας σε δημοσιεύματα για τον κλιματισμό στο ΠαΓΝΗ, σας ενημερώνουμε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου έχει κάνει παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία του.

Οι θάλαμοι των κλινικών του Νοσοκομείου, κλιματίζονται με VRV που έχει εγκατασταθεί εδώ και 25 χρόνια, επιπρόσθετα του Κεντρικού κλιματισμού.

Αυτά τα συστήματα αντικαθίστανται σταδιακά κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα προχωράμε και σε ενεργειακή αναβάθμιση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας.

Όλοι οι υπόλοιποι χώροι του νοσοκομείου, κλιματίζονται από το Κεντρικό Σύστημα (Ψυχροστάσιο), το οποίο αντικαταστάθηκε πριν από 2,5 χρόνια, σύμφωνα με τον αρχικό κτιριακό σχεδιασμό.

Για την αντιμετώπιση της αυξημένης θερμοκρασίας σε ορισμένους χώρους κλινικών, δόθηκαν εφεδρικά συστήματα κλιματισμού και αερισμού.

Η Τεχνική Υπηρεσία του ΠαΓΝΗ είναι σε συνεχή ετοιμότητα αντιμετώπισης ενδεχόμενων άλλων προβλημάτων, λόγω υψηλών θερμοκρασιών».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια