Γ. Χαϊδεμένος: Ζωοδότης ο ήλιος με προσοχή

Απόψεις
Γ. Χαϊδεμένος: Ζωοδότης ο ήλιος με προσοχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ηράκλειο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματοσκόπησης.

Αντικείμενο του η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος που σχετίζεται με την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Άνοιξε σήμερα τις εργασίες του και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουλίου.  

Διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Δερματοσκόπησης κι έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο, όταν ο καρκίνος περιορίζεται μόνο στην επιδερμίδα και δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να γίνει απειλητικός για την γενική υγεία του ασθενούς, όπως λέει στον 98.4 ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοσκόπησης Γιώργος Χαϊδεμένος.

Σημειώνεται ότι  «ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος όγκος στον άνθρωπο και οι περισσότερες μορφές του σχετίζονται ισχυρά με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. H δερματοσκόπηση αποτελεί τη βασική διαγνωστική μέθοδο για την αναγνώριση του μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος όπως και άλλων δερματολογικών παθήσεων. Η μέθοδος προσφέρει τη δυνατότητα διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο, πριν ο καρκίνος γίνει απειλητικός για τη γενική υγεία του ασθενούς».

 «Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει τη σημασία της προληπτικής εξέτασης του πληθυσμού, καθώς η πρώιμη διάγνωση προϋποθέτει την κλινική εξέταση του ασθενούς πριν εντοπίσει κάποια “περίεργη” ή “ανησυχητική” βλάβη. Θα ήταν λυπηρό να μην αξιοποιηθεί μια τόσο σημαντική διαγνωστική δυνατότητα λόγω ελλιπούς ενημέρωσης του κοινού.

Εκεί στοχεύει κι η προσπάθεια τόσο για την άρτια και επικαιροποιημένη εκπαίδευση των συναδέλφων, όσο και για την ενημέρωση του κοινού», αναφέρει σε ανακοίνωση της εταιρείας κι Αιμίλιος Λάλλας, Γενικός Γραμματέας.

Στο συνέδριο θα συμμετέχει ένα μεγάλο μέρος των ελλήνων δερματολόγων και θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις καταξιωμένων δερματολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τις εξελίξεις στη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, θα συζητηθεί εκτενώς η συμβολή της δερματοσκόπησης στη διάγνωση και διαχείριση γενικών δερματολογικών παθήσεων που απασχολούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, όπως οι παθήσεις του τριχωτού κεφαλής.

«Είναι πολύ σημαντικό που φιλοξενούμε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματοσκόπησης στην Κρήτη, μια περιοχή που έχει το προνόμιο, αλλά και ταυτόχρονα τον κίνδυνο, της παρατεταμένης ηλιοφάνειας. Επίσης η ανάθεση της διοργάνωσης του Συνεδρίου στην Κρήτη αποτελεί αναγνώριση των πολυετών ερευνητικών προσπαθειών μας και του κλινικού έργου που προσπαθούμε να προσφέρουμε στον πληθυσμό της Κρήτης» σημειώνει από την πλευρά του ο Γιώργος Ευαγγέλου, Διευθυντής ΕΣΥ της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News