Δ. Καμπέλη: 25 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάθε λεπτό

Απόψεις
Δ. Καμπέλη: 25 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάθε λεπτό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια ημέρα των προσφύγων σήμερα με την Ελλάδα να  είναι πλέον χώρα  προορισμού αντί διέλευσης.

Έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι  αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 70 ετών και διπλάσιος απ ότι πριν από 20 χρόνια. 

Συγκεκριμένα έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δείχνει αριθμός των ανθρώπων που πολεμικές συγκρούσεις και διώξεις τους έτρεψαν σε φυγή ανήλθε το 2018 στα 70,8 εκ. άτομα.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες κατάγονται από τη Συρία (6,7 εκ.), το Αφγανιστάν (2,7 εκ.) και το Νότιο Σουδάν (2,3 εκ.).

Για 25 πρόσφυγες ανά λεπτό που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάνει λόγο μιλώντας στον 98.4 η υπεύθυνη του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην Κρήτη Δήμητρα Καμπέλη. Αναφορικά με την επισήμανση ότι η χώρα μας έχει γίνει χώρα προορισμού αντί διέλευσης, εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο χρόνο παραμονής τους έως ότου καταφέρουν να φύγουν γι άλλες χώρες της Ευρώπης ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει επίσης ότι η  Γερμανία ανήκει στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό αναγνωρισμένων προσφύγων και η Ελλάδα σε αυτές με το μεγαλύτερο αριθμό νέων αιτήσεων για την παροχή ασύλου μετά τις ΗΠΑ, το Περού, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Τουρκία και τη Βραζιλία.  Ενώ το 2015 είχαν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα μόλις 11.400 άτομα, το 2017 ο αριθμός τους αυξάνεται στις 57.000 και το 2018 στις 65.000. Από την εξέλιξη αυτή προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα διέλευσης προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά χώρα προορισμού.

Την ίδια ώρα οι  ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης αναζητούν τουλάχιστον 20 ανθρώπους που επέβαιναν σε σκάφος που μετέφερε μετανάστες και εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο στη Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί η διάσωση 27 ανθρώπων που βρίσκονταν στο ίδιο σκάφος από ένα επιβατηγό πλοίο.

Στο Ηράκλειο η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, και με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο: «Μαζί στην ίδια πόλη». Μέσα από την εκδήλωση αυτή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων επιδιώχθηκε να γεφυρωθεί το χάσμα που προκαλεί η δυσκολία της επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς - πρόσφυγες με το σχολείο, αλλά και με ολόκληρη την τοπική κοινότητα, στοχεύοντας τελικά στην αλληλογνωριμία των δύο κοινοτήτων και την απόκτηση δεσμών και σχέσεων, ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη των συνανθρώπων μας που κατοικούν στον ίδιο τόπο με εμάς. Αυτό ανέφερε από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Μανόλης Καρτσωνάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News