Αγγέλα Δουλγεράκη

Στην Κρήτη ταξίδεψε το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου το Φεστιβάλ Ολυμπίας, η μεγαλύτερη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας, ταξίδεψε στην Κρήτη με βραβευμένες ταινίες της 21ης διοργάνωσης του και της 18ης Camera Zizanio.

Γονείς μαζί με τα παιδιά τους, εκπαιδευτικοί από το Ηράκλειο και τις γειτονικές πόλεις, καθώς και παράγοντες από την τοπική αυτοδιοίκηση, ανταποκρίθηκαν στο γενικό κάλεσμα που είχε απευθυνθεί τιμώντας τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο.

Στο διήμερο ήταν παρών και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε επισκεφτεί την Κρήτη λόγω των προβολών της ταινίας του ο Ψύλλος, όπως δήλωσε “σχεδόν σε όλα τα σχολεία των πόλεων”.

 Το πρόγραμμα των δύο ημερών άνοιξε στις 15:30 με μια επιλογή από τις βραβευμένες ταινίες της 18ης Camera Zizanio. Η Camera Zizanio είναι η σημαντικότερη Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας στην Ευρώπη, και στο πλαίσιό της διαγωνίζονται ταινίες που έχουν δημιουργήσει μαθητές απ’ όλον  τον κόσμο, είτε ομαδικά -στο σχολικό πλαίσιο- είτε ατομικά. Μάλιστα, στην διάρκεια του διημέρου προβλήθηκαν δύο ταινίες που δημιούργησαν μαθητές σχολείων του Ηρακλείου. Πρόκειται για τις ταινίες: Τάδε Έφη: "ουδέν κακόν αμιγές καλού" του ΓΕΛ Ν. Αλικαρνασσού και Τα δεδομένα του Γυμνασίου Μοχού.

 Αμέσως μετά, το Σάββατο 23 Μαρτίου, προβλήθηκε η ταινία  Λιάνα  των Aaron & Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει τη ζωντανή δράση  με το κινούμενο σχέδιο και έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα πολλών μεγάλων φεστιβάλ αποσπώντας περισσότερα από 30 βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι απ’ τη Σουαζιλάνδη, που ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των μικρών δίδυμων αδελφών της. Αυτό το αφρικανικό παραμύθι κινουμένων σχεδίων γεννιέται στη φαντασία πέντε ορφανών παιδιών απ’ τη Σουαζιλάνδη, που συνεργάζονται για να πουν μια ιστορία επιβίωσης βγαλμένη απ’ τις πιο σκοτεινές τους μνήμες και τα πιο φωτεινά τους όνειρα.

Το ταξίδι της φανταστικής τους πρωταγωνίστριας διαπλέκεται με ποιητικές και διεισδυτικές σκηνές ντοκιμαντέρ, δημιουργώντας μια μοναδική στο είδος της γιορτή συλλογικής αφήγησης.

 Όπως επισήμανε και η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ Ολυμπίας στο σκεπτικό της βράβευσης, η ταινία διακρίνεται για «τον ρεαλιστικό και ταυτοχρόνως συμβολικό συνδυασμό της ζωντανής δράσης με το κινούμενο σχέδιο» καθώς και για το γεγονός ότι «μέσα από τη συλλογική δημιουργία και τη συλλογική αφήγηση μιας ιστορίας αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία αντανακλούν αληθινά βιώματα στη Σουαζιλάνδη».

 Την Κυριακή 24 Μαρτίου, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την ταινία Σούπα Μόντο του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία), η οποία στις 9/2/2019 βραβεύτηκε στο Βερολίνο ως η Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για Παιδιά και Νέους του 2018, αποτέλεσε τη φετινή επίσημη πρόταση της Κένυας για τα Όσκαρ, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο 21ο Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και διακρίθηκε σε πολλά ακόμη διεθνή φεστιβάλ.

Η ταινία που έκλεψε τις εντυπώσεις  αλλά και την καρδιά μικρών και μεγάλων έχει ως κεντρική ηρωίδα την 9χρονη Τζο από την Κένυα. Η Τζο, που λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες, πάσχει από μια βαρύτατη ασθένεια.  Σε ένδειξη συμπαράστασης, όλο το χωριό, αποφασίζει να την αντιμετωπίσει ως supergirl. Έτσι το κοριτσάκι, αντί να σπαταλάει τον χρόνο του μένοντας ξαπλωμένο σ’ ένα κρεβάτι, διεκδικεί με πάθος την εκπλήρωση των ονείρων του.

 Το ταξίδι των βραβευμένων ταινιών του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας συνεχίζεται με πρωινές προβολές για σχολεία.

Οι προβολές εντάσσονται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθήματα στο σκοτάδι», που είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια