Αγγέλα Δουλγεράκη

Α. Ρήγας: «Δυστυχία» στους καταυλισμούς των προσφύγων

Βία, ρατσιστικά φαινόμενα, άγχος, στρες, κατάθλιψη στα HOT SPOTS των νησιών.
Τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα HOT SPOTS των νησιών επισημαίνουν προς του Ευρωπαίους ηγέτες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλώντας τους να τερματίσουν την επιζήμια πολιτική του εγκλωβισμού ανθρώπων στους καταυλισμούς και να φροντίσουν για την άμεση απομάκρυνση όλων των ευάλωτων, ειδικά των παιδιών, από αυτά τα σημεία και την μετακίνησή τους σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ελλάδα έχει γίνει αποθήκη για τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που απέτυχε να προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση» λέει ο Εμανουέλ Γκουέ, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή ο καταυλισμός στη Σάμο φιλοξενεί περισσότερους από 4.100 ανθρώπους σε έναν χώρο που έχει φτιαχτεί για μόλις 638, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μένουν σε άθλιες συνθήκες και χωρίς προστασία στον βρώμικο και μη ασφαλή χώρο έξω από τον επίσημο καταυλισμό» αναφέρει στον 98.4 ο Συντονιστής των γιατρών σε Χίο και Σάμο, Αντώνης Ρήγας. 
Σε αυτούς που ζουν έξω από τον καταυλισμό περιλαμβάνονται τουλάχιστον 79 ασυνόδευτα παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, μεταξύ αυτών και σοβαρές ψυχικές παθήσεις όπως ψύχωση, και θύματα βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας.
Ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο φιλοξενεί 5.200 ανθρώπους σε έναν χώρο που έχει φτιαχτεί για 3.100, και ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ στη Χίο φιλοξενεί 1.361 ανθρώπους σε έναν χώρο που έχει φτιαχτεί για 1.014. 

Τα τελευταία τρία χρόνια, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει εγκλωβίσει χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά σε υπερπλήρεις χώρους που χαρακτηρίζονται από έλλειψη υγιεινής και ασφάλειας, απαράδεκτες συνθήκες και περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας τους και εκτεταμένη δυστυχία.

«Βία, ρατσιστικά φαινόμενα, άγχος, στρες, κατάθλιψη, η καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων» λέει ενδεικτικά ο Αντώνης Ρήγας.

Σχόλια