Αγγέλα Δουλγεράκη

Ώρα να δούμε πως θα σώσουμε τις υποδομές από την κλιματική αλλαγή

Παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Κρήτης μετά τις μεγάλες καταστροφές στις υποδομές λόγω των καιρικών συνθηκών, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων.

Επισημαίνει ότι τα  καιρικά φαινόμενα ήταν σίγουρα μεγάλα σε ένταση και διάρκεια, αλλά και οι μεγάλες καταστροφές των βασικών υποδομών των περιοχών (γέφυρες, επαρχιακοί δρόμοι, κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο) ανέδειξαν τη διαχρονική παθογένεια της κατασκευής των δημόσιων έργων μαζί με τις αλόγιστες επεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση.

Ζητά τη  η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή και συντήρηση των υποδομών, • να υπάρξει συνεργασία των επιστημονικών κλάδων για την σωστή αποκατάσταση των έργων. Δεν νοείται πλέον μεγάλο τεχνικό έργο να μη συνοδεύεται από γεωλογικές και υδρολογικές μελέτες και • να συζητηθεί ξανά ο αναπτυξιακός προγραμματισμός κάποιων περιοχών, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα έργα, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να διατηρήσουν τις καλλιέργειες και το αγροτικό τους εισόδημα. 
Επισημαίνει πως με τους επιστημονικούς του κλάδους θα συμβάλλει με τις δυνάμεις του στην παραπάνω διαδικασία, καθώς και στην προστασία του πρωτογενούς τομέα (φυτική, ζωική παραγωγή) και του φυσικού περιβάλλοντος, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας κι ότι συγκαλεί άμεσα, έκτακτη ΓΣ αντιπροσώπων για ανταλλαγή απόψεων και συνδρομή στο πεδίο της γνώσης, όπως ο πρόεδρος του Αλέκος Στεφανάκης αναφέρει στον 98.4.

 

Σχόλια