Γ.Τσικανδιλάκης: Οι τιμές των φαρμάκων πρέπει να είναι ίδιες σε όλη την Ευρώπη

Απόψεις
Γ.Τσικανδιλάκης: Οι τιμές των φαρμάκων πρέπει να είναι ίδιες σε όλη την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας (πατέντα) και καθιερώνεται ως βάση για τον ορισμό της ελληνικής τιμής αποζημίωσης η χαμηλότερη τιμή των δύο χωρών της Ευρωζώνης αντί της τιμής των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε., όπως ίσχυε από το 2011 -12 μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός είπε, μιλώντας στη Βουλή, ότι κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο καθώς πολλές επιχειρήσεις στην φαρμακοβιομηχανία απειλούσαν πως θα απέσυραν φάρμακα από την ελληνική αγορά. 

«Με το νέο πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων, θα υπάρξει ισοσκελισμένο ισοζύγιο τιμών στα φάρμακα. Ούτε δωράκια, συνεπώς ούτε αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τον πολίτη», δήλωσε ο κ. Ξανθός. 

Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς, με πωλήσεις στην ελληνική αγορά, οι 2.061 αυξάνονται, οι 2.014 μειώνονται και 428 παραμένουν στάσιμοι. 

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, ο ΕΟΦ απαγόρευσε τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε. σε 15 σκευάσματα που αφορούν ένα εκατομμύριο διαβητικούς.

Θετικός στις αλλαγές ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδιλάκης, μιλώντας στον 98.4 με τις αναφορές: «Μακάρι τα γενόσημα να έπαιρναν αύξηση 20%», όπως και «Οι τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη έπρεπε να είναι ίδιες, αντί των παιγνιδιών που γίνονται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News