Έφηβοι κι αλκοόλ

Απόψεις
Έφηβοι κι αλκοόλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η επιλογή που φρενάρει τα όνειρα»

 «Λύνεις το πρόβλημα μόνο όταν το παραδεχτείς» λέει στον 98.4 ο καθηγητής, υπεύθυνος του τμήματος  παιδείας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου Αντώνης Τσουρδαλάκης καθώς  

Δήμος, Σύλλογος «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ, Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (Κ.Ο.Π.Α Κρήτης), Ερευνητικό Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργανώνουν Σεμινάρια Ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν την χρήση Αλκοόλ, σε εφήβους και γονείς στο Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

 «Την ελπίδα για τον τρόπο σκέψης και ζωής των εφήβων, ξεφεύγοντας από αυτό το φαύλο κύκλο της «μαγκιάς» ή της πρόωρης ενηλικίωσης δίνουν οι ίδιοι οι έφηβοι με τις μαντινάδες τους που αποστέλλουν στο Site της «Επιστροφής» είπε πρόσθεσε ο Αντώνης Πουλάκης, μέλος των Κ.Ο.Π.Α.

Μία εξ αυτών αναφέρει:

« Απου το πίνει για μαγκιά

μάγκας να μη λογάται

αφού η ζωή του ολόκληρη

απ’ το πιοτό εξαρτάται»….  

Τα σεμινάρια ευαισθητοποίησης απευθύνονται συγκεκριμένα σε:

Α) Επαγγελματίες Υγείας - εκπροσώπους φορέων (ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, ιερείς, αστυνομικοί, εκπρόσωποι φορέων αυτοδιοίκησης –συλλόγων), με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους και οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της Πρόληψης των Προβλημάτων που Σχετίζονται με το Αλκοόλ, μέσα από την υλοποίηση Δράσεων Πρόληψης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγ. Βασιλείου, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην διάδοση της γνώσης και στην μείωση των προβλημάτων που οφείλονται στην χρήση αλκοόλ.

 Β) Γονείς των μαθητών της περιφέρειας μας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους σε θέματα που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία

Προκειμένου να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση του θέματος, στο σεμινάριο θα μιλήσουν εισηγητές διαφορετικών ειδικοτήτων (ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευμένοι νηφάλιοι αλκοολικοί), οι οποίοι θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους γύρω από το θέμα.

Τρόπος Εγγραφής

Η αίτηση εγγραφής πρέπει να κατατεθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 :

α) ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://goo.gl/dBtpKy

β) προσωπικά στο γραφείο Παιδείας – Δημαρχείο ή

γ) τηλεφωνικά στο 2832340203 από 9:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.

 Μιλώντας στον 98.4 στο πλαίσιο της πρωινής Ενημερωτικής Εκπομπής του σταθμού ο κος Τσουρδαλάκης κατέγραψε όχι μόνο τη συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των εφήβων και των οικογενειών τους αλλά και την ανταπόκριση αυτών προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ευρύτερη κοινωνία του Ρεθύμνου.

 Η ψυχολόγος Ελισάβετ Σηφάκη που εργάζεται στα σχολεία του Δήμου αναφέρει ότι με την κατάλληλη προσπάθεια - προσέγγιση αλλάζουν τα δεδομένα με μικρά βήματα σε καθημερινή βάση.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που χρειάζεται την στήριξη, συνεργασία πολλών ανθρώπων : οικογένεια, φορείς υγείας, εκπαιδευτική κοινότητα, επισημαίνει η κοινωνιολόγος, κοινωνική λειτουργός και συνεργάτης του αλκοολογικού ιατρείου Κατερίνα Σφακιανάκη.

 Συγκλονιστικός γι άλλη μία φορά ο Αντώνης Πουλάκης, μέλος των Κ.Ο.Π.Α με τις αναφορές – καταγραφές του από τους ίδιους τους μαθητές. Ενδεικτικό του ρόλου της οικογένειας και το περιστατικό που επικαλέστηκε με πατέρα να χτυπά το 15χρονο γιό του, που αρνήθηκε να πιεί σε γλέντι το κέρασμα κούπας κρασιού. Ο γονιός θεώρησε ότι η άρνηση του παιδιού ήταν προσβολή για τον ίδιο.

 Την ελπίδα για τον τρόπο σκέψης και ζωής των εφήβων, ξεφεύγοντας από αυτό το φαύλο κύκλο της «μαγκιάς» ή της πρόωρης ενηλικίωσης δίνουν οι ίδιοι οι έφηβοι με τις μαντινάδες τους που αποστέλλουν στο Site της «Επιστροφής». (24ωρη γραμμή SOS 6947 349 344).

Μία εξ αυτών αναφέρει:

« Απου το πίνει για μαγκιά

μάγκας να μη λογάται

αφού η ζωή του ολόκληρη

απ’ το πιοτό εξαρτάται»….  

Σε άλλο τους σημείωμα μαθητές αναφέρουν:

 Ευαισθητοποιήμενος ο ποιητής Νικόλαος Σταυρουλάκης, στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής  κι έχοντας ακούσει όλη τη θεματική ενότητα για το θέμα από τον Ιανουάριο του 2019 μέσα από τη συχνότητα του 98.4  έγραψε κι απήγγειλε το ποίημα:

ΑΛΚΟΟΛ ΕΘΙΣΜΟΣ

 -Πότε – ποτέ-

δεν το κουβεδιάζεις

Σφαλιστές πόρτες

σαν κόρη οφθαλμού.

 Μουγγό δωμάτιο

Βυθομετρώντας το άπατο

Έμπλαστρο ο εθισμός

-Ξυραφιού κόψη- βουτηγμένη σε οινόπνευμα.

 -Αδιέξοδος ρεφραίν-

Προέκταση χεριών

Οι αντοχές δοκιμάζονται.

Τραβούν-οίνου αναθυμιάσεις-

 -Δεύτερη σκέψη-

περνά στην άλλη πλευρά

Ο θάνατος αφυπνίζει

Απέναντι χθες –Σήμερα μαζί.

και το παιδί

Τα επομείναντα αντανακλαστικά

σε εγρήγορση

κι έδεσαν χειρόφρενο.

 -Το υγρό που σε τυλίγει

είναι η στάχτη

του καμένου χρόνου-

 Ο τόπος φεύγει

Δίπλα στα άδεια μπουκάλια

Το μέλλον-τους αφήνει πίσω.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News