Αγγέλα Δουλγεράκη

Ν. Λαθουράκης: Αντιμέτωποι με το νόμο να είναι οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους

«Δίγλωσση» και η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Την αποσύνδεση της εγγραφής και της φοίτησης στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο από τον εμβολιασμό εξετάζει το υπουργείο Υγείας. 
Όπως ανέφεραν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, σε συνεδρίαση ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την εμβολιαστική πολιτική της χώρας, ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για την εγγραφή στο σχολείο, όπως αυτός ισχύει νομικά από το 1998 στη χώρα, αποτελεί «διγλωσσία» για το νομικό καθεστώς της χώρας, αφού δεν υπάρχουν συνέπειες για όποιο παιδί δεν έχει εμβολιαστεί, δημιουργεί κάθε χρόνο στην αρχή της σχολικής χρονιάς προστριβές ανάμεσα στα σχολεία και στους γονείς. 
Επιπλέον, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είναι πλέον πολύ πιο πολύπλοκο σε σχέση με το 1998 και ένας εκπαιδευτικός δεν είναι σε θέση να κρίνει εάν ένα παιδί έχει κάνει όλα τα εμβόλια.
«Τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται , ενώ οι γονείς που δεν το πράττουν πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου» λέει στον 98.4 ο γιατρός μέλος του ΙΣΗ Νίκος Λαθουράκης. Κατά τον ίδιο το σχολείο πρέπει να εξετάζει και τα πιστοποιητικά που ενδεχόμενα δίνουν γιατροί και είναι παραπλανητικά αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών.
Η κακή χρήση των αντιβιοτικών αιτία των λοιμώξεων
Άκρως ανησυχητικές οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τη θνησιμότητα εξαιτίας λοιμώξεων και μικροβίων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, έως το 2050 σχεδόν 70.000 άνθρωποι στην Ελλάδα μπορεί να πεθάνουν για τους παραπάνω λόγους καθώς το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι οξύτατο.
Η Ελλάδα και η Ιταλία προβλέπεται ότι θα είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ με τον υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω των ανθεκτικών βακτηρίων. 
Ήδη εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά, προσεγγίζει το 38% (εμφανίζοντας αύξηση περίπου 7% μεταξύ 2005 – 2015), ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά άλλο σχεδόν 3% έως το 2030.
Το ποσοστό αυτό είναι περίπου επταπλάσιο σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ολλανδία και η Νορβηγία, όπου οι ανθεκτικές λοιμώξεις κινούνται περίπου στο 5%.
«Η ανεξέλικτη και κακή χρήση αντιβιοτικών η αιτία» λέει στον 98.4 ο γιατρός μέλος του ΙΣΗ Νίκος Λαθουράκης. Παράλληλα προτρέπει τον καθένα από εμάς να επισκέπτεται το γιατρό του αντί να αυτοδιαγνώσκει την ασθένεια του και να χορηγεί μόνος του αντιβιοτικά στον οργανισμό του.

Σχόλια