Ι. Τσαγκατάκης: Η Νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Κρητική Διατροφή

Απόψεις
Ι. Τσαγκατάκης: Η Νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Κρητική Διατροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νηστεία: «η μητέρα της σωφροσύνης η σωτηρία των ανθρώπων».

Τα οφέλη της νηστείας από πλευράς θρησκείας και διατροφής, κρητικής διατροφής,  περιγράφει ο Διδάκτορας Χημείας Ιωάννης Τσαγκατάκης, μιλώντας στον 98.4, με αφορμή την έναρξη της νηστείας των Χριστουγέννων σήμερα Πέμπτη 15 Νοεμβρίου.

Αναφέρει ο καθηγητής μεταξύ άλλων: « Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι η Κρητική διατροφή αποτελεί σήμερα το πιο επιτυχημένο πρότυπο σωστής διατροφής που επιφέρει προστασία από καρδιοπάθειες, καρκίνο και άλλες ασθένειες προσφέροντας κατά συνέπεια μακροζωία. Αυτή η διατροφή δεν είναι επίτευγμα της σημερινής εποχής αλλά των προγόνων μας της δεκαετίας του ΄60. Σ’ αυτό το σημείο επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε κάτι πολύ σημαντικό: ότι η νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της Κρητικής διατροφής γεγονός το οποίο γενικώς δεν αναφέρεται ή εντέχνως αποσιωπάται.

… Η περιστασιακή αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προελεύσεως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού. Μειώνει τις προσλαμβανόμενες λιπαρές ύλες, ιδιαίτερα όμως τις κορεσμένες που είναι οι πιο βλαβερές. Έχει βρεθεί ότι ταυτόχρονα μειώνονται η χοληστερίνη κατά 40-50 mg και τα τριγλυκερίδια κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Παράλληλα η μεγάλη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων κατά τη διάρκεια της νηστείας μειώνει την αρτηριακή πίεση και παρέχει αυξημένες ποσότητες φυτικών ινών, που μπορεί να ξεπεράσουν τη μέση ημερήσια συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη (30g/μέρα) μέχρι και 40%. Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την πέψη, μειώνουν τη χοληστερίνη και προφυλάσσουν από διάφορες μορφές καρκίνου…

… Πνευματικά: Έφθασε λοιπόν η νηστεία: «η μητέρα της σωφροσύνης, η κατήγορος της αμαρτίας, η συνήγορος της μετανοίας, η πολιτεία των αγγέλων, η σωτηρία των ανθρώπων». Ας την αξιοποιήσουμε όλοι: «… πατέρες και αδερφοί, και στις εβδομάδες που έρχονται … προσθέτοντας θέρμη στη θέρμη, και φροντίδα στη φροντίδα, ως που να φθάσουμε στην κυρία εορτή του Πάσχα με λαμπρυσμένες τις ψυχές και τα σώματα» (Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος).

 … κρίνεται σημαντικό να αναφερθεί η ρήση ενός από τους Πατέρες της Εκκλησίας, τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη για τις τάξεις του φαγητού: «…τρεις τάξεις έχει το φαγητόν, εγκράτειαν, αυτάρκειαν, και κόρον (κορεσμό). Εγκράτεια είναι όταν, θέλων ακόμη να φάγη τις, εγκρατεύηται, και εγείρεται ακόμη πεινών· αυτάρκεια, όταν φάγη το αρκετόν· και κόρος όταν χορτάση. Λοιπόν αν δεν δύνασαι να φυλάξης τα δύο, καν στήθι (παρέμεινε) μέχρι του τρίτου και μη γίνου υπερκορής…».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News