Αγγέλα Δουλγεράκη

Α. Βεϊζης: «Σύγχρονες φυλακές» τα Hot Spots για τους πρόσφυγες

Απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης τους, λένε οι Γιατροί χωρίς Σύνορα

Η Πολιτεία επιμένει στη διαχείριση της κρίσης σε επικοινωνιακό επίπεδο αντί των απαιτούμενων παρεμβάσεων, επισημαίνουν οι Γιατροί απαντώντας στη Διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια που τους κατηγορεί ότι δίνουν στη δημοσιότητα αναξιόπιστα ιατρικά στοιχεία αναφορικά με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών.
Μιλώντας σήμερα στον 98.4 ο Απόστολος Βεϊζης, γιατρός και Δ/ντης προγραμμάτων των γιατρών χωρίς σύνορα, περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια, αλλά και στα υπόλοιπα Hot Spot που λειτουργούν στα νησιά, αποκαλώντας ως «Σύγχρονες Φυλακές της Ευρώπης».
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης σε συνδυασμό με τη στάση των Ευρωπαίων φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους που έφυγαν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τη ζωή  τους, αλλά  τελικά εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, σε απάνθρωπες κι ακατάλληλες συνθήκες» είπε ο γιατρός. 

Στην ανακοίνωση των γιατρών χωρίς σύνορα αναφέρεται επίσης:
«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας που λαμβάνουν χώρα στη Μόρια της Λέσβου παραβλέπονται και χαρακτηρίζονται ως αναληθή από την ίδια τη διοίκηση του Κέντρου της Μόριας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις τόσο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα όσο και άλλων φορέων.  
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως ανεξάρτητη και αμερόληπτη ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση, δεν λαμβάνουμε καμία χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος και την ΕΕ. Αξίζει να επισημανθεί ότι στις περιπτώσεις που προχωράμε σε επίσημες καταγγελίες των βλαβερών συνεπειών των πολιτικών που επηρεάζουν άμεσα την υγεία και την αξιοπρέπεια των ασθενών μας, βασιζόμαστε αποκλειστικά σε συγκεκριμένα ιατρικά στοιχεία, που προέρχονται από τη δράση μας.
Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε περιθάλψει στην κλινική μας, που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, συνολικά 23 ασθενείς που ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, μέσα ή γύρω από τον καταυλισμό. Από τους ασθενείς αυτούς, 14 ήταν ενήλικες και 9 ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι ηλικίας μόλις 5 ετών. 
Σε κάθε ένα από τα περιστατικά αυτά, ακολουθήσαμε το ιατρικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει επείγουσα φροντίδα εάν απαιτείται, επείγουσα αντισύλληψη, πρόληψη της μετάδοσης του HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, εμβολιασμό και εργαστηριακές εξετάσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις παρείχαμε, επίσης, ψυχολογική υποστήριξη.
Στη Λέσβο, συνεργαζόμαστε παράλληλα με το τοπικό νοσοκομείο, με σκοπό την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των ιατρικών επιπλοκών της σεξουαλικής βίας. Για όλα τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης, που είδαν οι ομάδες μας, έχει ενημερωθεί η αστυνομία. Η ευθύνη διενέργειας ιατροδικαστικής εξέτασης και διερεύνησης των αναφορών σεξουαλικής βίας, καθώς και η προστασία των θυμάτων ανήκει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και συγκεκριμένα στην αστυνομία και τον εισαγγελέα. 
Οι ομάδες μας βλέπουν σχεδόν σε καθημερινή βάση περιστατικά σεξουαλικής βίας και επιθέσεων, απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Και αυτό  είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν». 

 

Σχόλια