«Ταξιδεύοντας… Ρουσία»

Απόψεις
«Ταξιδεύοντας… Ρουσία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει τις Πύλες του 18 Ιουλίου, για 3η χρονιά το Φεστιβάλ τέχνης και λόγου με τον τίτλο: «Ταξιδεύοντας… Ρουσία», στο Ηράκλειο και στη Μυρτιά.

 Διοργανώνεται από το Μουσείο Καζαντζάκη, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων και την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα κι είναι αφιερωμένο στη γνωριμία του Νίκου Καζαντζάκη με τη Σοβιετική Ρωσία, όπως η Διευθύντρια του Μουσείου, Βαρβάρα Τσάκα, είπε στον 98,4.

Περιλαμβάνει, λογοτεχνία, μουσική, τραγούδι, χορό, θέατρο, κινηματογράφο, εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις καθώς και υπαίθριες εγκαταστάσεις με πρωτότυπα δρώμενα και συμμετοχικά παιχνίδια. 

Το Φεστιβάλ που βασίζεται στα ταξιδιωτικά βιβλία του μεγάλου κρητικού συγγραφέα, ξεκινά στις 18 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιουλίου. διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και φέτος είναι.

Από τη Δευτέρα ωστόσο 9 Ιουλίου ξεκινά η προφεστιβαλική δράση με την εβδομάδα ρωσικού κινηματογράφου. Ειδικό κινηματογραφικό αφιέρωμα με επιλεγμένες ταινίες από την πρώιμη μετεπαναστατική Ρωσία έως τη σημερινή εποχή, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου. Θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 14 /7 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι προβολές θα γίνονται στις 21.30 κάθε βράδυ στον Δημοτικός Κινηματογράφος Βηθλεέμ, Ηράκλειου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, έχει ως εξής:

Τετάρτη 18/7, ώρα έναρξης 21.30 |Πύλη Βηθλεέμ, Ηράκλειο

Δημόσια ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, Ταξιδεύοντας Ρουσία.

Πέμπτη 19/7 Μυρτιά

19.00-21.00 Αίθουσα «Γιώργος Ανεμογιάννης»

Ταξιδεύοντας Ρουσία με τον Νίκο Καζαντζάκη - Λογοτεχνική εσπερίδα

Ομιλητές: Μιχάλης Πάτσης - Συγγραφέας, Irina Erisanova και Elena Lurye - Κρατικό Μουσείο Λογοτεχνίας Μόσχας, Διονύσιος Μαρούλης - Επισκέπτης καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ και στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, Μαρία Ευθυμίου - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

21.30-23.00 Πλατεία Καζαντζάκη

Από τη Ρωσία με αγάπη - Μουσική ποιητική βραδιά με έργα Ελλήνων και Ρώσων ποιητών, τραγούδια γραμμένα για τη Ρωσία, τραγούδια γραμμένα στη Ρωσία, τραγούδια φερμένα από τη Ρωσία.

Τραγούδι: Μάρθα Φριντζήλα

Ακορντεόν, πιάνο, τραγούδι: Παναγιώτης Τσεβάς

Παρασκευή 20/7 Μυρτιά

21.30-23.00 Πλατεία Καζαντζάκη

Ανοίγοντας τη μουσική Μπάμπουσκα. Ένα μουσικό ταξίδι στη Ρωσική παράδοση με γνωστά έργα από τον Καρυοθραύστη του P. I. Tchaikovsky και τους Πολοβτσιανούς χορούς του A. Borodin έως το Πουλί της Φωτιάς του I. Stravinsky και τη Δέκατη Συμφωνία του D. Shostakovich. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τη συμμετοχή του διάσημου Έλληνα βιολιστή Γιώργου Δεμερτζή.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση-Διεύθυνση Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης

Εξάρχων: Δημήτρης Χανδράκης

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου

Σάββατο 21/7 Μυρτιά

21.30-23.00 Πλατεία Καζαντζάκη

Θεατρική παράσταση που ζωντανεύει τις εντυπώσεις του Νίκου Καζαντζάκη από τα ταξίδια του στη απέραντη χώρα, στα εξωτικά τοπία, στις βουερές πολιτείες, στα καταχιόνιστα χωριά και στις έρημες στέπες της Ρωσίας.

Θεατρική μεταφορά: Έρση Βασιλικιώτη Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνάκης Moυσική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πάλλη Φωτογραφία – Video: Δευκαλίων Μανιδάκης Ενδυματολογία – Σκηνογραφία: Άννα Χιλετζάκη Επιμέλεια ήχου – φωτισμού – εικόνας: Βαγγέλης Παντούλας Παίζουν: Τάσος Καϊσαρλής, Μανόλης Ζεϊμπέκης, Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης, Χριστίνα Ζεϊμπέκη, Φωτεινή Μπελένκο, Δομίνικος Ταβερναράκης, Μαρία Θεοδωράκη, Δημήτρης Κολοτούρος, Χρόνης Σαπουντζάκης

Κυριακή 22/7 Ηράκλειο

11.00-12.30 Ναός Αγίου Πέτρου των Δομινικανών

Τέλεση της Θείας Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στα Ρωσικά. Η Ψαλμωδία θα περιλαμβάνει μέλη κλασικών Ρώσων μελουργών (Μπορντιάνσκι, Τσαΐκόφσκι κ.ά.) καθώς και βυζαντινούς ύμνους σε μία αδιαίρετη ενότητα. Ψαλμωδία: Χορωδία των σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και μέλη της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Κρήτης «Φραγκίσκος Λεονταρίτης» (1994-2008) Εκγύμναση χορωδίας: Πέγκη Κατσαρού Χοράρχης: Γεώργιος Ψαρουδάκης

Κυριακή 22/7 Μυρτιά

21.30-23.00 Πλατεία Καζαντζάκη

Gala με Σολίστ του Κρατικού μπαλέτου της Μόσχας

Χορεύουν: A. Voronova, A. Nekhludova, R. Akhmetshina, A. Kirshina, D. Kozhemiakin, A. Kirshin, M. Mikhailov, E. Akhmetshin Χορογραφίες: Jules Perrot, Jean Coralli, Anton Pimonov, Leonid Lavrovsky, Michail Fokin, Artem Ignatiev, Marius Petipa

Εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις, από Πέμπτη 19/7 έως Κυριακή 22/7, από 6.30-9.00 το βράδυ, θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις στη Μυρτιά, που περιλαμβάνουν διαδραστικά performanceς, χοροθεατρικά δρώμενα, θεματικές εκθέσεις, μουσική στους δρόμους του χωριού, αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια, ρωσικά παραδοσιακά παιχνίδια και μαθήματα ρωσικών.

Ατμόσφαιρα… Ρουσίας μέσα από διαδρομές και υπαίθριες εγκαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί στο χωριό, αφηγούνται στιγμές από την ιστορία της Ρουσίας από διαφορετική οπτική και θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στη Φάμπρικα, στο Κλουμπ, στο Κόκκινο Σχολείο, στη «φλόγα της Ρούσικης λογοτεχνίας», ζωντανεύοντας στιγμές της καθημερινής ζωής και της εποχής στην οποία ταξίδεψε ο Καζαντζάκης. Επίσης, προγραμματίζονται πλούσιες εκδηλώσεις για τους μικρούς επισκέπτες, καθημερινά από 6.30-8.00 που περιλαμβάνουν παραμύθια, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Μουσείο Καζαντζάκη, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τον Σύλλογο Ρωσόφωνων Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την ευγενική χορηγία του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τη βοήθεια πλήθους φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου.

Δωρεάν μεταφορά καθημερινά, από το Ηράκλειο (σταθμός των ΚΤΕΛ στο λιμένα Ηρακλείου) προς τη Μυρτιά, στις 19.30 και επιστροφή με τη λήξη των εκδηλώσεων.

Είσοδος ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις Πληροφορίες στο 2810 741689 και στο [email protected]

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News